Hirdetés

Az MI a szemünkből olvasná ki, hogy fennáll-e valamilyen szívbetegség esélye



|

A diagnózis felállításához a mesterséges intelligenciának olykor 60 másodpercre sincs szüksége.

Hirdetés

Hiába emlegetjük már évek óta a gépi tanulást, valószínűleg egyelőre fogalmunk sincs arról, hogy a jövőben mikre lehetnek képesek a mesterséges intelligencia által vezérelt számítógépek és különböző egészségügyi robotok.

A British Journal of Ophthalmology folyóirat hasábjain jelent meg egy tanulmány, ami egy olyan MI-t mutat be, ami akár kevesebb, mint 60 másodperc alatt képes komoly egészségügyi gondokat kimutatni, csupán abból, hogy megvizsgálja a páciens retináját.

Hirdetés

Az eddigiek alapján okkal gondolhatjuk, hogy az új MI egy olcsó és rendkívül gyors szív- és érrendszert vizsgáló asszisztens lehet, ha az eredményeit később klinikai vizsgálatokkal is alá tudják támasztani. Alicja Rudnicka, a kutatás vezetője a The Guardiannek elmondta, a szoftver a retinában található artériákat és vénákat vizsgálja, azok szélessége és hajlékonysága ugyanis jól körülírja a vizsgált alany szív- és érrendszerének állapotát.

Egy szemész, aki nincs kapcsolatban a kutatással, a The Verge-nek így nyilatkozott:

"A tanulmány kiegészíti azt az egyre bővülő ismeretanyagot, amely szerint a szem ablakként használható a test többi részére."

A kérdés már csak az, hogy vajon melyik orvosi kamara és mikor fog rábólintani arra, hogy pusztán az MI állítson fel ilyen fontos diagnosztikákat, méghozzá egy ennyire gyors vizsgálat után. Hosszú még az út az ilyen technológiák előtt, de bizakodhatunk egy szebb és egészségesebb jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.