Hirdetés

Az MI segítségével a vadonban is jól boldogul ez a robot



|

Akár nehezen megközelíthető helyekre is képes eljutni az ANYmal, ami például csúszós felszíneken is biztosan jár.

Hirdetés

Vannak olyan robotok, amiktől nagyon is okkal félhetünk, de szerencsére a rendőrségi akcióban fellépő, vagy katonai felhasználású gépeknél sokkal kedvesebb felhasználási módjai is vannak szerencsére a technológiának.

Ilyen talán a svájci ANYmal projekt is, ami több más projekthez hasonlóan a négylábú mozgó szerkezet problémájára igyekszik minél jobb megoldást találni, a célja pedig (egyelőre) úgy tűnik, hogy nehezen járható, emberek számára veszélyes környezeteket tárjon fel. Az egyik zürichi egyetemen futó projekt nemrég egy izgalmas új mérföldkőhöz ért el, és egy hegyre sikerült feltúráznia a robotjuknak.

Hirdetés

Ez elsősorban azért érdekes, mert a korábbinál jobb módszerekkel tudják segíteni a robotot abban, hogy hatékonyan küzdje le a nehezen járható terepet. Amellett, hogy vizuális szenzoraival gyorsan és hatékonyan tudja elemezni a terepviszonyokat, a felszín minőségét is képes elemezni az ANYmal a lábaiban lévő érzékelőkön keresztül, azaz többé-kevésbé sikerült a tapintás egyik funkcióját reprodukálni a robotban. Ennek segítségével pedig az Etzel hegyen is teljesített egy nagyjából félórás utat a robotkutya, ráadásul ezt négy perccel gyorsabban abszolválta, mint az emberi túrázók számára megszokott szintidő.

Eközben olyan akadályokkal is megbirkózott, mint különböző méretű kövek, egyenetlen, vagy puha talaj, és néhány kidőlt fa. A robot képességeit máshol is bizonyította a csapat, és a DARPA földalatti kihívását is sikerült megnyerniük, elsőként abszolválva a nehéz környezetben kijelölt kihívásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.