Hirdetés

Az MI tényleg elveszi mindenki munkáját: a ChatGPT olyan szakmai vizsgákat tett le percek alatt, amikre az emberek évekig készülnek



|

Orvosnak, ügyvédnek és mikrobiológusnak is elmehet az OpenAI chatbotja, legalábbis ha a vizsgákon adott válaszaiból indulunk ki.

Hirdetés

Már közel három hónapja annak, hogy az OpenAI nyilvánosan hozzáférhetővé tette a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT chatbotot, amely akár összetett kérdésekre és kifejtős témákra is képes meglepően kifinomult válaszokat adni.

A nagyközönség azóta is előszeretettel feszegeti a gépi tanulással felokosított algoritmus képességeinek határait, ebbe pedig nemcsak az olyan hétköznapi kihívások tartoznak bele, mint az online csajozás vagy a kedvezőbb internetes előfizetési díj kiharcolása, hanem akadémiai szintű próbatételek is.  

Mint kiderült, a tudását az internet minden szegletéből felszedegető ChatGPT olyan vizsgákkal is képes megbirkózni, amelyekre egy embernek hónapokig, vagy akár évekig kell készülnie.

Hirdetés

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a chatbot 50-60%-os eredménnyel zárta az amerikai orvosi szakvizsgát, az elmúlt hónapok tanulságait levonva pedig más területeken is remekel:

  • Christian Terwiesch, a világhírű  Wharton School üzleti iskola professzora egy műveletirányítási témájú záróvizsgán tette próbára a ChatGPT-t, amit a platform végül  négyesnek, vagy négyes alának megfelelő eredménnyel (B/B-) abszolvált.
  • Matthew S. Schwartz, a Bloomberg hírügynökség podcastere egy alkotmányjogi témájú esszét íratott az OpenAI eszközével, és az nem is jött zavarba a feladattól, egy előre megadott 1971-es bírósági döntést is beépítve az érvelésébe.
  • Aley Berezow, a Big Think magazin tudományos újságírója egy saját maga által összeállított, elmondása alapján "egyetemi záróvizsga szintű" mikrobiológiai tesztnek vetette alá a chatbotot, az pedig simán át is ment rajta.
  • A Minnesotai Egyetemen négy jogi tantárgy záróvizsgáját is sikerrel teljesítette a chatbot. A vizsgák során az algoritmus 95 feleletválasztós és 12 esszé-jellegű kérdéssel nézett szembe, s habár nem remekelt, de így is átmenő (C+) jegyet kapott.

Jól látható tehát, hogy az OpenAI komolyan feladja a leckét az oktatási rendszernek, így nem is csoda, hogy a New York-i Oktatási Hivatal máris tiltólistára helyezte. Ez pedig csak a kezdet lehet, a vállalat ugyanis már gőzerővel dolgozik fizetős ChatGPT prón, amely még kifinomultabb és még gyorsabb válaszokat ígér, korlátlan napi mennyiségben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.