Hirdetés

Az MI tényleg elveszi mindenki munkáját: a ChatGPT olyan szakmai vizsgákat tett le percek alatt, amikre az emberek évekig készülnek|

Orvosnak, ügyvédnek és mikrobiológusnak is elmehet az OpenAI chatbotja, legalábbis ha a vizsgákon adott válaszaiból indulunk ki.

Hirdetés

Már közel három hónapja annak, hogy az OpenAI nyilvánosan hozzáférhetővé tette a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT chatbotot, amely akár összetett kérdésekre és kifejtős témákra is képes meglepően kifinomult válaszokat adni.

A nagyközönség azóta is előszeretettel feszegeti a gépi tanulással felokosított algoritmus képességeinek határait, ebbe pedig nemcsak az olyan hétköznapi kihívások tartoznak bele, mint az online csajozás vagy a kedvezőbb internetes előfizetési díj kiharcolása, hanem akadémiai szintű próbatételek is.  

Mint kiderült, a tudását az internet minden szegletéből felszedegető ChatGPT olyan vizsgákkal is képes megbirkózni, amelyekre egy embernek hónapokig, vagy akár évekig kell készülnie.

Hirdetés

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a chatbot 50-60%-os eredménnyel zárta az amerikai orvosi szakvizsgát, az elmúlt hónapok tanulságait levonva pedig más területeken is remekel:

  • Christian Terwiesch, a világhírű  Wharton School üzleti iskola professzora egy műveletirányítási témájú záróvizsgán tette próbára a ChatGPT-t, amit a platform végül  négyesnek, vagy négyes alának megfelelő eredménnyel (B/B-) abszolvált.
  • Matthew S. Schwartz, a Bloomberg hírügynökség podcastere egy alkotmányjogi témájú esszét íratott az OpenAI eszközével, és az nem is jött zavarba a feladattól, egy előre megadott 1971-es bírósági döntést is beépítve az érvelésébe.
  • Aley Berezow, a Big Think magazin tudományos újságírója egy saját maga által összeállított, elmondása alapján "egyetemi záróvizsga szintű" mikrobiológiai tesztnek vetette alá a chatbotot, az pedig simán át is ment rajta.
  • A Minnesotai Egyetemen négy jogi tantárgy záróvizsgáját is sikerrel teljesítette a chatbot. A vizsgák során az algoritmus 95 feleletválasztós és 12 esszé-jellegű kérdéssel nézett szembe, s habár nem remekelt, de így is átmenő (C+) jegyet kapott.

Jól látható tehát, hogy az OpenAI komolyan feladja a leckét az oktatási rendszernek, így nem is csoda, hogy a New York-i Oktatási Hivatal máris tiltólistára helyezte. Ez pedig csak a kezdet lehet, a vállalat ugyanis már gőzerővel dolgozik fizetős ChatGPT prón, amely még kifinomultabb és még gyorsabb válaszokat ígér, korlátlan napi mennyiségben.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.