Hirdetés

Az Nvidia babérjaira törnének a kínai GPU-gyártók



|

A zöldeknek nagyon bejött az MI-célú hardverek fejlesztése, ezért a kínai konkurencia is kihasítana egy kövér szeletet a tortából.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több jelentés is napvilágot látott arról, hogy a ChatGPT színre lépésével berobbant MI-láz óriási keresletet teremtett az Nvidia mesterséges intelligenciás célú grafikus gyorsítói iránt, amelyek a generatív szolgáltatások betanításához és üzemeltetésére szükségesek.

A méregdrága GPU-kra befizető vásárlók jelentős hányada Kínából kerül ki, ahol az Egyesült Államok kormánya által kivetett gazdasági szankciók miatt az amerikai vállalat csak a kisebb teljesítményű A800-as egységeket forgalmazhatja. Ez pedig lehetőséget teremthet a helyi konkurencia felemelkedésére.

Hirdetés

A DigiTimes nemrég megjelent beszámolója alapján ugyanis a kínai GPU gyártók is komoly potenciált látnak az MI-célú hardverekben, ezért ezekre koncentrálják a fejlesztéseiket. Az olyan helyi szereplők, mint az ILuvatar CoreX, a Moore Threads vagy a BirenTech aktív együttműködéseket kötöttek, például a felhős számítási kapacitást kínáló Biduval a generatív szolgáltatásokat hajtó nagy nyelvi modellek (LLM) futtatására.

Más vállalatok pedig olyan termékeket fejlesztettek ki, amelyek eleve az MI-re fókuszálnak, köztük a Vast AI Techhel, a DenglinAI-jal és a MetaX-szel. Mindezzel párhuzamosan arra irányuló törekvések is vannak, hogy nem GPU-kon alapuló megoldásokkal szolgálják ki az extra számítási teljesítmény iránt támadt igényeket, többek között az Alibaba-leány T-Head és az Enflame részvételével.

A DigitTimes forrásai szerint a kínai GPU-gyártók összességében abban bíznak, hogy az Nvidia sikerei felhívják a figyelmet a grafikus gyorsítók fontosságára az MI és a nagy teljesítményű feldolgozás (high performance computing, HPC) terén, s ezzel nekik is segít ügyfeleket találni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.