Hirdetés

Az Nvidia új mesterséges intelligenciája megoldja, hogy folyamatosan a kamerába nézz



|

Az Nvidia Broadcast legújabb verziójával akkor is a kamerába nézel, amikor valójában máshol jár a tekinteted.

Hirdetés

Napjainkra az átlag felhasználók körében is megállíthatatlanul terjednek a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések, ha csak az utóbbi hetek termését nézzük, a megdöbbentően kifinomult szövegeket gyártó ChatGPT valósággal leuralta a világot, a közösségi oldalak pedig épp rogyásig vannak a Lensa AI alkalmazással generált kreatív (?) szelfikkel.

Most pedig az Nvidia mutatott be egy újdonságot, aminek sokan hasznát vehetik, legalábbis ha fejlesztenek rajta egy kicsit, mert a jelenlegi formájában azért még nem az igazi a technológia.

Az új funkciót egyszerűen Eye Contactnek hívják, és az Nvidia Broadcast alkalmazás legfrissebb, 1.4-es verziójában debütált. A megoldás lényege, hogy videótelefonálás, vagy streamelés közben a mesterséges intelligencia akkor is a kamerához igazítja a tekintetünket, amikor nem a lencsébe nézünk.

Hirdetés

A szemünk színét is figyelembe vevő algoritmussal így elméletileg megoldható, hogy látszólag akkor is a kamerába beszéljünk, ha egyébként egy papírról, vagy képernyőről olvassuk a szöveget, de igény szerint egy unalmas távmeetingen is eljátszhatjuk, hogy odaadóan  koncentrálunk, miközben a neten kalandozunk.

Az Nvidia ehhez egy látványos bemutatót is mellékelt, de mi ide inkább a Pixelated Pine életszagúbb tesztjét szúrnánk be, ami felfedi, hogy az Eye Contact még messze nem tökéletes megoldás, hiszen a videós szemei gyakran produkálnak furcsaságokat.

Ettől függetlenül a zöldek egy ígéretesnek tűnő technológiát hoztak össze, ami egyébként csak béta verzió, így még rengeteget fejlődhet. Az Nvidia ehhez várja is a felhasználói visszajelzéseket, szóval ha a jövőben szeretnéd hihetőbben átverni a főnöködet, ezen a felületen videós nyersanyagokat küldhetsz az algoritmus trenírozásához.  

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy nem az Nvidia az első, akik ilyesmivel próbálkoznak: az iOS-es FaceTime alkalmazásban található "Szemkontaktus" beállítás is igyekszik a kamerához ragasztani a tekintetünket, illetve 2020 óta a Windowsban is megtalálható ez a képesség, ám az utóbbi csak neurális egységgel (NPU) bíró processzorokkal használható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.