Hirdetés

Az Nvidia vezére elárulta, mit gondol az AMD új szuperkártyáiról



|

Kiderült, hogy Jensen Huang szerint van-e okuk tartani az Nvidia-gyilkosnak kinevezett MI200-as szériától.

Hirdetés

Az AMD nagyjából két hete leplezte le az Aldebaran kódnevű, szuperszámítógépekbe és adatközpontokba szánt gyorsító kártyáit, a CNDA 2 architektúrára épülő MI250-et és MI250X-et. Az új vasak fő attrakciója az MCM (multi-chip module) elrendezés, melynek hála két GCD-t (Graphic Compute Die) sikerült egyetlen lapkára helyezni.

A MI200-as széria csúcsát jelentő MI250X így valódi szörnyeteg lett: 14 080 stream processzort, 47,9 TFLOP FP64 teljesítményt és 3,2 TB/s memória sávszélességet kínál, a pirosaknak pedig már két fontos partnert (az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumát és az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumot) is sikerült meggyőzniük, hogy ezt szereljék az exascale-osztályú szuperszámítógépeikbe.

Hirdetés

Az AMD ezzel komoly konkurenciát támasztott az Nvidiának a nagy teljesítményű számítógépek (HPC) piacán, a zöldek vezetője azonban a jelek szerint nem aggódik, vagy legalábbis nem ismeri be a nyilvánosság előtt.

Jensen Huang a The Next Platformnak adott interjút, melyben arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy milyen válasszal készül az Nvidia a MI200-as szériára. A CEO pedig meglehetősen lazán reagált:

"…állandóan akadnak versenytársaink. Tehát nem igaz, hogy ez lenne az első úgynevezett Nvidia-gyilkos. Minden évben van egy Nvidia-gyilkos, és az emberek úgy is hívják."

- utalt Huang arra, hogy mindig akadnak felkapott jelentkezők az Nvidia megszorongatására, a cég azonban régóta őrzi a piaci fölényét.

Az Nvidia legközelebb csak a jövő évben fog új GPU-kkal előállni, a vezető könnyed nyilatkozata mögött pedig már biztosan ott szorgoskodik egy seregnyi mérnök, hogy méltó válasz szülessen az AMD kihívására. Annál is inkább, mert a szuperszámítógépek piaca csak most kezd igazán beindulni, így az erőviszonyok még messze nincsenek annyira kőbe vésve, mint az asztali GPU-k esetében.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.