Hirdetés

Az okosórád már akkor jelezheti, hogy koronavírusos vagy, mielőtt megjelennének a tünetek



|

Több kutatás is rámutatott arra, hogy az okosórák akár erre is képesek lehetnek.

Hirdetés

Az okosórák és okoskarkötők több esetben bizonyították már, hogy akár életmentők is tudnak lenni. Nem kevés olyan beszámolót olvashattunk már, miszerint egy Apple Watch már a komolyabb baj előtt jelezte, orvoshoz kéne fordulni, de olyan esetekről is tudunk, mikor egy konkrét baleset vagy rosszullét után segített az okosóra a mentők értesítésében. 

Egy amerikai kutatás most pedig arra az eredményre jutott, hogy az okosórák már akár az általános tünetek megjelenése előtt is jelezheti, hogy valaki elkapta a koronavírust. 

Hirdetés

Összesen 297 egészségügyi dolgozót vizsgáltak egy New York-i kórházban, az ő Apple Watch okosóráik által 2020. április 29. és szeptember 29. között begyűjtött adatokat elemezték a kutatás során. Az okosórákra szívfrekvencia-variabilitást (HRV) mérő applikációkat telepítettek. A kutatók végül arra az eredményre jutottak, hogy a COVID-fertőzöttek HRV értéke a fertőzés első tüneteinek megjelenése előtt egy héttel már megváltozik. 

A Princeton Egyetemen is végeztek kutatást a témában, itt a CovidDeep mesterséges intelligencia és az Empatica E4 nevezetű eszköz vizsgálta a betegség paramétereit. Az MI-t kifejlesztő NeuTigers szerint az eredmények 90%-os pontosságot mutattak, a feltárt adatok alapján pedig hamarosan egy saját applikációt fejlesztenek, ami a kereskedelmi forgalomban megvásárolható okoseszkökre is telepíthető lesz. 

Hasonló eredményre jutottak a Stanford Egyetem kutatói: ők az Apple és a Fitbit okoseszközeivel végeztek kutatásokat, és arra az eredményre jutottak, hogy a nyugalmi állapotban megváltozott pulzusszám alapján már akár 9 és fél nappal a tünetek előtt képesek lehetnek 81%-os pontossággal megállapítani a fertőzést. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.