Hirdetés

Az olcsó mobilokat is titkosítja a Google



|

Az Adiantum segítségével végre az olcsó okostelefonok is titkosítottak lehetnek, mindez a kedvező árú Android Go-mobilok kategóriájában érdekes.

Hirdetés

A Google már korábban kötelezte a mobilgyártókat, hogy titkosítsák az eszközök tárhelyét, ha azokon legalább Android 6.0 vagy újabb rendszer fut. Voltak persze kivételek, olyankor, amikor az eszköz nem támogatta a hardveres gyorsítással felturbózott kriptográfiát. 

Hirdetés

A lényeg az, hogy aki modern okostelefont vásárol ARMv8 processzorral, az valószínűleg kap tárhely-titkosítást. Az igazán olcsó, például Android Go-alapú eszközök viszont nem. Méghozzá azért, mert ezek az amúgy is lassú eszközök még lassabbá válnának, ha folyamatosan titkosítanák az adatokat, majd feloldanák a kódolást. 

A Google most előállt egy megoldással, ami az ilyen eszközökön sokkal jobban teljesít. Az Adiantum feltétele az Android 9 Pie rendszer és az, hogy a processzor ne támogassa az AES-t. Az Adiantum egy ARM Cortex-A7 processzorral ötször gyorsabb, mint ha AES-256-XTS-t vetnének be. 

Bár ez nagy fejlődést, sajnos továbbra is szoftveralapú. A Google szerint az ARMv8 vagy x86 chipekkel szerelt eszközökön az AES lekörözi az Adiantumot, ha van az AES-hez hardveres gyorsítás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.