Hirdetés

Az OpenAI is beszállhat a chipgyártásba



|

Újabb nagy szereplő függetlenedhet az Nvidiától.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során az Nvidia saját eredménybeszámolói és a független elemzések is kimutatták, hogy a zöld csapat megütötte a főnyereményt a mesterséges intelligenciás feladatokra kihegyezett hardverek fejlesztésével, a ChatGPT megjelenése nyomán kitört AI-láz miatt ugyanis valósággal tolonganak a vevők az A- és a H-szériás GPU-kért.

Ez viszont hosszú szállítási időkhöz és bizonytalan ellátáshoz vezethet, így a nagyobb játékosoknál joggal vetődik fel az igény az Nvidia-erőforrásoktól való függetlenedésre. Nemrég az MI-re szintén nagyban építő Microsoft jelentette be, hogy saját mesterséges intelligenciás chipeket fejleszt, a jelek szerint pedig a vállalat több mint 10 milliárd dolláros befektetését élvező OpenAI is ezen az úton járhat.

Hirdetés

A Bloomberg hírügynökség ugyanis úgy értesült, hogy a cég nemrég kirúgott, majd néhány napon belüli vissza is vett vezérigazgatója, Sam Altman az eltávolítása előtti hetekben egy új chipgyártó cég megalapításához keresett befektetőket. Ez ugyan formálisan külön startup lenne, de vélhetően szorosan együttműködne az OpenAI-jal.

A CEO állítólag az egész világon aktívan kereste a vállalat elindításához szükséges forrásokat, és még a Közel-Keletre is elutazott, hogy szaúd-arábiai befektetőket nyerjen meg az ötletnek. A Bloomberg forrásai szerint Tigris kódnéven fut a projekt, és az Nvidia GPU-inál költséghatékonyabb TPU-chipek (Tensor Processing Unit) gyártását tűzte ki célul, amelyek kifejezetten az AI-munkaterhelés kezelésére szolgálnak.

Jelenlegi ismereteink alapján Altman kirúgásának ugyan nem volt köze ehhez a tervhez, a visszavételével viszont az őt eltávolító igazgatótanács összetétele is megváltozott, így belső tényezők már nem is akadályozhatják a hardvergyártó startup létrehozását. Az erről szóló tárgyalások viszont a Bloomberg forrásai szerint még mindig a kezdeti fázisban vannak, így eltarthat egy darabig, míg hivatalosan is hallunk a dologról, már ha végül tényleg lesz belőle valami.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.