Hirdetés

Az orosz hackerek érdeklődését is felkeltette a ChatGPT



|

Nem csak a hétköznapi internetezőket hozta lázba az OpenAI sokoldalú chatbotja.

Hirdetés

Az OpenAI még november végén tette nyilvánosan elérhetővé a GPT-3 nyelvi modellen alapuló mesterséges intelligenciás chatbotját, a ChatGPT-t, amelyet a megtévesztően élethű beszélgetéseken túl akár e-mailek, novellák vagy weboldalak szövegeinek összeállítására is használhatunk.

A Cleverbot szteroidokon nevelt leszármazottja valósággal meghódította a világot, néhány nap alatt több mint 1 millióan repültek rá, egyes iskolákban pedig egyenesen be kellett tiltani, mert olyan lelkesen használták a diákok. A normál célközönség mellett viszont hamar megjelentek a csalók is: az App Store-on és a Play Áruházban máris hemzsegnek a ChatGPT nevével visszaélő alkalmazások, időközben pedig az orosz hackerek figyelmét is felkeltette a szolgáltatás.

Hirdetés

A Check Point Research (CPR) elemzőcég beszámolója szerint ugyanis a sötét web orosz fórumain arról folyik a diskurzus, hogy miként lehet visszaélni az MI-chatbot képességeivel. A kiberbűnözők különféle módszereket vitatnak meg, például hogy hogyan tudnak lopott bankkártyákkal fizetős fiókokat készíteni az OpenAI-nál, vagy egy "félillegális orosz SMS-szolgáltatással" regisztrálni a ChatGPT-n.

A közösségi ötletelés kiváltó oka az, hogy az Ukrajnában folyó háború miatt az üzemeltető földrajzilag korlátozta az orosz felhasználók hozzáférését a chatbothoz. A CPR szerint viszont nem érdemes nagy reményeket fűzni a virtuális falhoz:

"Nem különösebben nehéz megkerülni az OpenAI bizonyos országokra vonatkozó korlátozó intézkedéseit a ChatGPT-hez való hozzáféréshez. Jelenleg azt látjuk, hogy az orosz hackerek már megvitatják és ellenőrzik, hogy miként lehet áthidalni a geofencinget, hogy a rosszindulatú céljaikra használhassák a chatbotot."

- kommentálta a jelentést Sergey Shykevich, a Check Point Software Technologies egyik vezető munkatársa. Az orosz hackerek valószínűleg azért érdeklődnek ilyen élénken az OpenAI platformja iránt, mert az gyorsabbá és költséghatékonyabbá teheti a működésüket. Jó példa erre az, hogy a ChatGPT-vel pillanatok alatt kész leveleket írathatunk különböző témákban és stílusokban, néhány másodperces feladattá redukálva az átverős e-mailek megszövegezését.

Ha pedig az orosz hackerek már szemezgetnek a szolgáltatással, bizonyára más nemzetek kiberbűnözői is ugyanilyen lelkesek, így nem kizárt, hogy a ChatGPT később még több online csalásban is "tettestárs" lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.