Hirdetés

Az orosz-ukrán háború miatt kaphattak új nevet a Samsung „Z” mobiljai



|

A Z betűt most világszerte az oroszok támogatásával azonosítják, így egyes piacokon átnevezték a Z Fold3-at és a Z Flip3-at.

Hirdetés

A legutóbbi isztambuli béketárgyaláson ugyan mutatkozott némi előrelépés, de egyelőre nem valószínű, hogy a közeljövőben befejeződhet az orosz-ukrán háború, melyre válaszul tech cégek sora állította le a termékei forgalmazását a szomszédját lerohanó Oroszországban.

Az egyik ilyen vállalat épp a Samsung volt, akik most egy újabb rendkívüli intézkedést léptethettek életbe a konfliktus miatt.

Hirdetés

Többen is kiszúrták, hogy a Samsung hajtogatós modelljei, a Galaxy Z Fold3 és a Z Flip3 egyes európai piacokon, például Észtországban és Lettországban már új néven, "Z" betű nélkül szerepelnek. Habár a koreai gyártó hivatalosan nem erősítette meg, ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az orosz haderő is a Z-t használja az egységei megjelöléséhez.

Tény és való, hogy a Z az utóbbi hetekben az orosz háborús erőfeszítések támogatásának szimbólumává vált, Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter ezért néhány napja arra kérte a nyugati országokat, hogy tiltsák be a betű ilyen célú használatát. Lehetséges, hogy a Samsung erre reagált, és jobbnak látta eltávolítani a betűt a termékei nevéből azokon a piacokon, ahol Oroszország közelsége miatt a legjobban tartanak egy esetleges orosz inváziótól. Legalább is erre következtethetünk abból, hogy cikkünk írásakor a Samsung amerikai, német és magyar weboldalán is látható a Z a Z Fold3 és a Z Flip3 nevében.

Arról egyébként továbbra sincs konszenzus, hogy pontosan mit jelenthet a latin betűs Z a cirill írást használó Oroszország hadigépezetében. Az ukrán hírszerzés március elején még azt közölte, hogy pusztán a Krím felől támadó csapatokat különböztetik meg a betűvel, más magyarázatok szerint a "Za" célhatározó viszonyragot szimbolizálja, s így több jelentése (pl. Za Pobjedu - a győzelemért, Za Rossziju - Oroszországért) is lehet.

A Samsungnál mindenesetre a Zero rövidítése, ahogy a többi Galaxy-modell betűs előtagjának is van bővebb jelentése: a zászlóshajó S-szériánál a SuperSmartot, a középkategóriás A-sorozatban az Alphát, a belépő szintű M-készülékeknél pedig a Millennialt jelöli.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.