Hirdetés

Az új iPhone-okba kijelző alatti ujjlenyomat-szenzor kerülhet



|

Az Apple az iPhone SE-n kívül már nem használja a Touch ID-t, de egy szabadalom tanúsága szerint modernizált formában visszatérhet.

Hirdetés

Érthető módon a Touch ID azért került ki az elmúlt időszakban kiadott iPhone-okból, mert a kijelző alól eltűnt a teljes szélességű fekete sáv és rajta a fizikai gomb, ahogy maga a kijelző egyre jobban szétterpeszkedett az előlapon. A funkcióját átvette a Face ID, és csak a legutóbbi iPhone SE újrakiadáson jelent meg ismét az ujjlenyomat-olvasó épp azért, mert itt a klasszikus formatervezéssel visszahozták a kijelző alatti sávot is.

Hirdetés

Az viszont tény, hogy az arc alapján történő feloldás nem mindenki kedvence, és vannak is vele gondok (a felismerés hatékonysága nem olyan jó, mint a Touch ID esetében, és a maszkot viselő arcokat ugyebár kifejezetten rosszul kezeli). Eközben pedig az androidos készülékeken mostanában kezd majd igazán elterjedni, legalábbis csúcs-közeli szinten a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó, mivel a technológia a gyártók szerint már elérte azt a hatékonyságot, hogy a megjelenítő panel ellenére is jól érzékeli az ujjbegy minden részletét.

Szemfülesek nemrég szúrták ki, hogy az Apple egy új szabadalmat védetett le, amely egyértelműen a kijelző alatti, érintéses biometrikus azonosításra vonatkozik. Ez a Touch ID eddigi működésére épül, viszont egy rakás egyéb technológia hozzáadásával biztosítja, hogy a közbeiktatott réteg, valamint annak kibocsátott fénye mellett is jól működjön.

Egyelőre azt viszont nem tudni, hogy már az iPhone 12-ben megjelenik-e a technológia. A mi jóslatunk szerint még nem, mivel ha a szabadalmi beadványt csak mostanában keltezték, akkor már késő mindez ahhoz, hogy a valószínűleg már sorozatgyártás alatt lévő idei iPhone-generációba bekerüljön, szóval esélyesebb, hogy a jövő évre várható telefonban debütál (ezt egyelőre nevezzük iPhone 13-nak), de az is előfordulhat, hogy az Apple egy köztes időszakban megjelenő iPad modellen teszteli le a módszert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.