Hirdetés

Az űrjárművek fejlesztését segíthetik a marsi helikopter legújabb fotói



|

Az Ingenuity megint érdekes képeket küldött a Marsról, igaz, ezúttal az idegen bolytó tájai helyett saját felszerelését fotózta a NASA.

Hirdetés

Ugyan a NASA szakemberei tartottak tőle, hogy a Marsra küldött helikopterük, az Ingenuity néhány repülés után elromlik majd, a légi jármű egyelőre jól bírja a strapát. Így márciusban meghosszabbították a küldetését, ezt követően pedig rekordhosszúságú repülést is végrehajtottak az űrkutatók. A cél persze továbbra is a tudományos értéket képviselő felvételek készítése, amiben ismét sikerrel járt az Ingenuity.

Néhány héttel ezelőtt a kerekeken guruló Perseverance marsjáró fotózta le először az ejtőernyőt, amiknek a segítségével a Perseverance, és az ekkor a hasára rögzített Ingenuity sikerrel landolt a Mars felszínén.

Hirdetés

Most viszont a helikopter is megnézte a felszerelést, ami a két járművet annyira lelassította, hogy túléljék a becsapódást, illetve sikerült lencsevégre kapni a védőburkolatot is, aminek hála működőképes állapotban maradhattak annak ellenére, hogy 126 km/h-s sebességgel csapódtak be a Mars felszínére.

A roncsról készült fotók vizsgálata elsősorban a NASA mérnökei számára tartogathat érdekes információkat, ugyanis azt elemezve, hogyan teljesítettek a Perseverance és az Ingenuity védelmét szolgáló rendszerek, a szakemberek értékes tapasztalatokkal vághatnak neki későbbi hordozójárművek, illetve a Marsról esetlegesen mintákat visszaküldő eszközök tervezésének. A fényképek egyébként arról árulkodnak, hogy a felszerelés jól teljesített, a fényképek alapján a burkolat külső védőrétege sértetlen maradt, ahogy az a nyolcvan kábel is, ami az ejtőernyőhöz kapcsolta a rakományt.

Az Ingenuity és a Perseverance egyébként az utóbbi időszakban megközelítették következő küldetésük helyszínét, a Jezero-kráter peremén lévő folyódeltát, amit az elkövetkezendő időszakban vizsgálni fognak. A marsi helikopter elsődleges feladata az lesz, hogy a felszínen guruló társa számára keressen lehetséges útvonalakat, ahol viszonylag akadálymentesen haladhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.