Hirdetés

Az USA visszaszerezte az olajvezeték-hackereknek fizetett váltságdíj egy részét



|

Csaknem az összes bitcoint sikerült "visszalopni", az árfolyam esése miatt viszont így is nagy a veszteség.

Hirdetés

Ahogy arra számítani lehetett, nem ért még véget a Colonial Pipeline meghackelése körüli eseménysorozat. Mint ismert: az Egyesült Államok egyik legnagyobb kőolajvezetékét májusban bénította meg egy feltehetően orosz hátterű csoport, akiknek a hálózatot birtokló cég végül az FBI kifejezett tiltakozása ellenére 75 bitcoin váltságdíjat fizetett, akkori árfolyamon közel 5 millió dollár értékben.

Az eredményes zsarolás híre nagy port kavart, hiszen felvetette a kérdést, hogy a jövőben vajon hány hasonló akciót bátorít majd a deklaráltan csakis a pénzre utazó hackerek diadala. Ezért is biztató fejlemény, hogy az USA főügyészhelyettese, Lisa Monaco nemrég arról számolt be, hogy a hatóságoknak sikerült visszaszerezniük 64 bitcoint.

Hirdetés

A kriptovalutát egy virtuális pénztárcán foglalták le, amire a zsarolók átutalási manővereinek követésével bukkantak rá a civil szakértőket is bevonó nyomozók.  A veszteség azonban így sem csekély, a bitcoin durván ingadozó árfolyama miatt ugyanis a visszaszerzett kriptovaluta már csak a kifizetéskori összeg durván felét, 2,3 millió dollárt ér.

"A zsarolók sosem látják ezt a pénzt. Ez az ügy bizonyítja az elhatározásunkat olyan módszerek kifejlesztésére, melyek megakadályozzák a gonosztevőket abban, hogy az új fizetési módokat a meg nem érdemelt nyereség és a zsarolás szolgálatába állítsák."

-nyilatkozott a Stephanie Hinds, a lefoglalási parancsot kiadó kaliforniai északi körzet megbízott ügyésze. Az elszántságot bizonyítja, hogy nem ez az első eset, amikor az amerikai hatóságoknak sikerült kriptovalutás kifizetéseket elcsípniük. Az egyik ilyen még tavaly történt, amikor több száz számlán dollármilliókat érő digitális adományt foglaltak le az ISIS-hez, az Al-Kaidához, és palesztin Hamászhoz köthető számlákon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.