Hirdetés

Bajba került a Hubble űrtávcső, a NASA mérnökei már dolgoznak az elhárításon



|

Ebben az évben már másodszor kellett felfüggeszteni a műhold működését.

Hirdetés

A Hubble Space Telescope (HST), vagyis magyarul a Hubble űrtávcsövet 1990. április 24-én indították útjára a Kennedy Űrközpontból, azóta számos műszerrel készít felvételeket. Az évek során már több alkalommal is nagyjavítást végeztek rajta, illetve felszerelték fejlettebb, megbízhatóbb eszközökkel.

A műholdat azonban néhány nappal ezelőtt a NASA kénytelen volt biztonsági módba kapcsolni egy adatszinkronizációs meghibásodás miatt, ebben az évben már második alkalommal.

Hirdetés

A Hubble rendszere június 15-én, illetve október 25-én is átváltott a biztonsági módba, amelynek lényege, hogy a műszerek teljesen épek, viszont jelenleg nem gyűjtenek adatokat, nem készítenek felvételeket. A NASA szakemberei már dolgoznak a probléma elhárításán, a jelenlegi információk alapján a Science Instrument Command és a Data Handling Unit működéséhez kapcsolódik a szinkronizációs hiba.

Nyáron e két egység, illetve ezek vezérlője eredményezte a biztonsági módba kapcsolást, egy hardvercserével sikerült megoldást találni és folytatni a Hubble működését. A mérnökök a következő hetekben különböző felméréseket végeznek, hogy sikerüljön újból javítani a hibát, és a több mint 31 éves műhold tovább folytathassa az értékes kutatómunkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.