Hirdetés

Bármilyen régi képet villámgyorsan kiszínezhetsz ezzel a programmal



|

Meglepően ügyesen dolgozik az ingyenes, könnyen használható weboldal.

Hirdetés

A fekete-fehér képeknek kétségtelenül megvan a maguk varázsa, egy-egy régi felvételt látva viszont joggal támadhat fel bennünk a kíváncsiság, hogy vajon milyen is lehetett az adott jelenet a maga igazi, színes valójában.

A digitális technológia fejlődésével az elmúlt években ezért is terjedt el a fotók utólagos kiszínezése, amit egy nemrég elindult weboldalnak hála már akár te magad is elvégezhetsz, mindössze néhány kattintással.

A bármiféle regisztráció nélkül, ingyenesen használható palette.fm mesterséges intelligencia segítségével gyűri le a feladatot bármely kiválasztott fényképpel. A fotó feltöltése után a  rendszer egy adott variáns ajánl, majd további filterek közül választhatunk. Ha pedig nem tetszik a végeredmény, a ceruza ikonra kattintva pontosíthatunk az - angol nyelvű - szövegen, amely alapján az algoritmus elvégzi a színezést.

Hirdetés

Próbaképp két történelmi magyar fotót vettük kezelésbe. Az elsőn az utolsó magyar király, IV. Károly és családja látható (forrás: Nemzeti Múzeum), a másodikon pedig egy kilőtt orosz T-34-es harckocsi az 1956-os szabadságharc idején (Forrás: Fortepan).

Ahogy azt a képek is mutatják, a palette.fm egész ügyesen dolgozik, a szöveg további pontosításával pedig még ennél is jobb eredményt lehetne kihozni a  technológiából. Az oldal fejlesztője Emil Wallner az Ars Technica kérdésére csak annyit árult el az algoritmus működéséről, hogy a folyamat két MI-modellen alapul: az egyik szöveget generál a kép tartalma alapján, a másik pedig elvégzi  a színezést a szöveg alapján.

A palette.fm leírása szerint a weboldal ugyan nem tárolja a fotóinkat, de a családi felvételek feltöltésével azért nem árt vigyázni. Végezetül pedig azt is érdemes megjegyezni, hogy habár az MI tényleg mutatós eredményeket dob, ezeket nem szabad összetévesztenünk a szakszerű, profin kiszínezett képekkel, amelyek mögött komoly,  minden részletre kiterjedő kutatómunka áll.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.