Hirdetés

Békák őssejtjeivel építik az első élő robotokat



|

A tudósok a békák őssejtjeit használják fel arra a célra, hogy megalkossák az első élő robotokat.

Hirdetés

Lehet, hogy nem készült még elég film, ami a túl okos és élő robotok veszélyeire figyelmeztet? Hiábavaló a Jurassic Park és a Terminátor üzenete? A Vermonti Egyetem tudósai megalkották ugyanis az úgynevezett újrakonfigurálható organizmusokat, amelyekhez békák őssejtjeit használták fel. Mindezt ráadásul az amerikai védelmi minisztérium finanszírozta. 

Hirdetés

A kevesebb mint 1 milliméter hosszú robotokat forradalmi algoritmus tervezte szuperszámítógép segítségével. Először egy véletlenszerű 3D-s konfigurációt hoznak létre 500 - 1000 bőr- és szívsejtből. Azután ezeket virtuális környezetben tesztelik, majd a legjobban teljesítő verziókból újabb terveket kreálnak, és ismét tesztelnek. 

A szívsejtek működési sajátosságukból adódóan mini motorként üzemelnek, amelyek egészen addig hajthatják a robotokat, ameddig ki nem fogynak az energiatartalékokból. A sejtek 7-10 napnyi üzemanyaggal rendelkeznek a jelentések szerint. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.