Hirdetés

Beperelték a Metát a Facebook arcfelismerése miatt



|

A vád szerint szerint a közelmúltig használt eljárás törvénytelenül húzott hasznot a felhasználók adataiból.

Hirdetés

Mark Zuckerberg bizonyára nagyon örült volna, ha a Facebook Inc. átnevezésével a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokoló cég botrányaitól is megszabadulhatott volna, ám akármiben reménykedett, az így létrejött Meta Platformst is kísérti a múlt.

Az USA legnagyobb állama, a 29 milliós lakosságú Texas főállamügyésze ugyanis nemrég beperelte a vállalatot a Facebook korábban használt arcfelismerési algoritmusának törvénysértő adatgyűjtése miatt.

Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a Meta még novemberben jelentette be, hogy kivezeti a 2010 óta használt arcfelismerési rendszert, amely a fotókon és videókon szereplő emberek automatikus megjelöléséért felelt. Nem véletlen, hogy a frissen átkeresztelt cég épp ezzel nyitotta az új korszakot, az orwelli rémálmot idéző fürkészés ugyanis a Facebook egyik legtöbbet kritizált  megoldása volt.

A texasi főügyészt, Ken Paxtont viszont nem hatotta meg a lépés, és most utólag vonná felelősségre Zuckerbergéket az algoritmus miatt.

"A Facebook titokban begyűjtötte a texasiak legszemélyesebb adatait - fotókat és videókat - a saját vállalati profitja érdekében. A texasi törvények már több mint 20 éve tiltják az ilyen, tájékoztatáson alapuló beleegyezés nélküli adatgyűjtést."

- szól a főállamügyész álláspontja. Egy, az ügyhöz közel álló forrástól a The Wall Street Journal úgy értesült, hogy Texas polgári jogi szankciókat követel, melyek összege akár több százmilliárd dollárra is rúghat. Ez pedig nagyon rosszul jönne a vállalatnak, hiszen a legutóbbi pénzügyi beszámoló alapján megtorpant a bevételek többségét adó Facebook növekedése, és már az Nvidia is többet ér a Metánál.  A cég úgy nyilatkozott, hogy alaptalannak véli a texasi követeléseket, s hogy "erőteljesen" fog védekezni a vádak ellen.  

A texasi törvények egyértelműen megtiltják a tájékoztatás nélküli adatgyűjtést és az így megszerzett biometrikus információk megosztását. A szabályok áthágásáért esetenként akár 25 ezer dolláros (7,8 millió forintos) büntetés is kiszabható, ami a kb. 20 millió texasi facebookozóval felszorozva 500 milliárd dollárt tesz ki. A Meta teljes piaci értéke jelenleg 622 milliárd dolláron áll, így Zuckerbergéknek tényleg nyomós okuk van az elszánt védekezésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.