Hirdetés

Beszólt a nagy riválisainak Tim Cook



|

Az Apple ügyvezetője Brüsszelben azt mondta, hogy egyes tech cégeket csak a nyereség érdekel, a biztonság és a magánszféra nem.

Hirdetés

Tim Cook nemrég a Brüsszelben tartott ICDPPC konferencián beszélt, ahol megjegyezte, hogy manapság a cégek már digitális profilokat hoznak létre minden egyes felhasználókról. Ezeket aztán egymás között cserélgetik. 

Hirdetés

Az Apple vezére szerint a digitális profilokkal való cégek közötti kereskedelem egy adatipari komplexumot hozott létre. Éppen ezért Cook arra kérte az amerikai kormányt, hogy alkalmazzon átfogó törvényeket a magánszféra védelme érdekében. 

Cook azt mondja, hogy a cégek folyamatosan gyűjtik a felhasználókhoz tartozó személyes adatokat, vagyis gyakorlatilag megfigyelést végeznek. A személyes adatok armadája pedig egyetlen célt szolgál: még gazdagabbá teszi az ezeket gyűjtő cégeket. Ez nagyon kellemetlen helyzetbe hozza az embereket. 

Az ügyvezető konkrétan nem nevezte meg a kritizált cégeket, de nyílt titok, hogy a Google-re és a Facebookra gondolt, amikor kijelentette: sok tech céget csak a nyereség érdekel, nem a biztonság vagy a magánszféra. 

Tim Cook egyébként üdvözölte a GDPR-t, és négy javaslatot is tett, hogy mit kellene belefoglalni az amerikai verzióba. Az Apple vezetője szerint az amerikai fogyasztóknak joguk kellene legyen, hogy minimalizálhassák a cégek által róluk gyűjtött adatokat, hogy a vállalatok ne tudják, azok kikhez tartoznak. Cook szerint joguk lenne tudni azt is, hogy milyen adatokat gyűjtenek róluk és miért. A fogyasztóknak járna az is Cook szerint, hogy másolatot szerezzenek a begyűjtött adatokról, illetve törölhessék azokat. Joguk kellene legyen a biztonsághoz is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.