Hirdetés

Betiltották a legújabb iPhone-ok forgalmazását Brazíliában



|

Kellemetlen hírt kapott az iPhone 14 rajtja előtt az Apple.

Hirdetés

A brazil állam a dobozból hiányzó töltőre hivatkozva utasította az Apple-t, hogy állítsa le az iPhone 12-es és iPhone 13-as modellek helyi forgalmazását, emellett pedig egy 2,3 millió dolláros (94 milliárd forintos) büntetést is kirótt a vállalatra. A fogyasztóvédelem (Senacon) szerint a töltő nélkül árusított iPhone gyakorlatilag hiányos termék, amely egy további kiegészítő megvásárlására kényszeríti az embereket.

A döntés nem a semmiből jött, a dél-amerikai ország már tavaly októberben felszólította a cupertinóiakat és a töltő elhagyását ugyancsak átvevő Samsungot, hogy adjanak egyértelműbb indoklást a lépésükre.

Hirdetés

Mint ismert, az Apple még a 2020 őszén piacra dobott iPhone 12-nél szüntette be a töltő mellékelését, környezetvédelmi okokkal magyarázva az eljárást. Az almás cég véleménye szerint mindenkinél hever otthon valamilyen töltőkocka, amivel táplálhatók az iPhone-ok, így a kellék elhagyásával jelentős mennyiségű elektronikai hulladék keletkezése előzhető meg, nem beszélve a gyártásuk során jelentkező szennyezés megspórolásáról.

A brazil állam azonban nem elégedett meg ezzel a magyarázattal, és májusban ukázba adta a helyi fogyasztóvédelemnek, hogy készítse elő az Apple és a Samsung megregulázását. A koraiak értettek a szóból, és a nemrég megjelent Galaxy Z Flip4 és Z Fold4 okostelefonok esetében már ismét töltővel szállítják a készülékeket, Tim Cookék azonban elmentek a falig.

A döntés különösen rosszkor jött a vállalat számára, hiszen a tervek szerint ma este kerül sor az iPhone 14 bemutatójára, amelyből vélhetően töltő nélküli dobozban elhelyezett példányok százezrei várják, hogy a brazil piacra juthassanak. Az Apple ennek ellenére közleményben tudatta, hogy fellebbezni fog a határozat ellen. A cég korábban már elvesztett egy hasonló csatát, amikor Franciaországban kötelezték, hogy tegye vissza a szintén kispórolt fülest az iPhone-ok dobozába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.