Hirdetés

Biztonsági rést találtak az Apple M1 chipjeiben



|

Izgulni szerencsére nem kell, a hibát aligha lehet ártó szándékkal kihasználni.

Hirdetés

Néhány hónappal ezelőtt dobta piacra az Apple a saját, M1-es chipekkel szerelt Macbookjait, és azóta is rengeteg rajongó nézi csillogó szemmel az új technológiát.

Az almás cég nem véletlenül cserélte saját fejlesztésű hardverre az Intel processzorokat: javult a teljesítmény, csökkent a fogyasztás, sőt, a Macbook Air-t egy passzív hűtéssel teljesen némává tudták tenni.

A szóban forgó hibát egy fejlesztő, Hector Martin fedezte fel, aki a M1RACLES nevet adta neki. Martin épp azon dolgozik, hogy az Asahi Linuxot portolja M1 chipekre, ekkor fedezte fel, hogy az M1 chipekben felfedezhető hiányosság lehetővé teszi, hogy a programok és rendszerek titokban adatokat küldözgessenek egymásnak.

Hirdetés

Bár első ránézésre ez a biztonsági rés is komoly problémának tűnik, a fejlesztő igyekszik megnyugtatni mindenkit.

Az Apple szándékosan módosította az Arm specifikációt, ezért maradt ki egy olyan, korábban kötelező feature, amit egyébként sosem használnának a MacOS esetében.

Mivel biztonságtechnikailag ez sebezhetőségnek minősül, Martin jelezte a hibát, amit virtuális gépekkel lehetne kiküszöbölni, de hozzáteszi, sokkal nagyobb problémát jelenthetnek a különböző malware-ek, mint a M1RACLES bug, hiszen ezeken a titkos csatornákon nem lehet csak úgy kiszivárogtatni adatokat, ha az érintett szoftverek nem járulnak hozzá az adatátvitelhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.