Hirdetés

Bolygóvédelmi rendszert épít az aszteroidák ellen Európa



|

Olyan védelmi rendszer kiépítésén dolgozik az Európai Űrügynökség, ami a nagyobb aszteroidáktól védené meg a Földet.

Hirdetés

Elindult az első olyan bolygóvédelmi rendszer kiépítése, amely a nagyobb aszteroidák becsapódásától védené meg a Földet. Az Európai Űrügynökség 130 millió eurós szerződéssel indította el a Héra-projektet, amely során azt tanulmányozzák, hogy mi történik, ha egy űrszonda vagy űrhajó aszteroidának ütközik. Ezzel szeretnék kideríteni, hogy megváltoztatható-e egy Föld felé tartó égitestnek az iránya. Az első kísérletre 2022-ben kerül sor, akkor az amerikai Dart űrszondát ütköztetik egy 150 millió kilométerre lévő kettős aszteroida kisebbik darabjával. 

Hirdetés

A kutatók azt remélik, hogy sikerül megváltoztatni az aszteroida pályáját. Az Európai Űrügynökség szerint most először változtatja majd meg ember egy égitest fizikai tulajdonságait és útirányát. Az ütközést követően a Héra segítségével gyűjtenek majd adatokat az elemzésekhez, illetve miniműholdak segítségével az aszteroida összetételét és belsejét is megvizsgálják. 

A projekt segítségével az emberéleteket szeretnék megvédeni, de azt azért hangsúlyozták, hogy jelenleg nem vagyunk veszélyben. A Föld felé tartó aszteroidák rendszerint elégnek, a mostani tervet az esetleges nagyobb aszteroidák ellen dolgozzák ki, főleg 50 méteres átmérő fölöttiekhez. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.