Hirdetés

Böngészős bővítmény hozná vissza a dislike-okat a YouTube-ra



|

Kreatív módokon reagál a közösség a videómegosztó nagy port kavart döntésére.

Hirdetés

Néhány napja jelentette be a YouTube, hogy a továbbiakban csak a tartalomkészítők fogják látni, hogy hány dislike, azaz negatív szavazat érkezett a videóikra. A platform hivatalos magyarázata szerint ezzel a kevésbé népszerű alkotókat szeretnék védeni a trolloktól, a szkeptikusok azonban más okokat sejtenek a háttérben.

Az egyik ilyen, hogy a videómegosztó leginkább gyűlölt tartalmát maga a YouTube töltötte fel, a másik pedig, hogy a platformot üzemeltető Google ezzel valójában csak a vállalatok érdekeit védi (elég csak a Gillette 2018-as reklámjának fogadtatására gondolni).

Hirdetés

Akárhogy is legyen, az biztos, hogy ezentúl jóval nehezebb lesz eldönteni, hogy egy útmutató videó, filmes trailer, vagy bármilyen tartalom kamunak minősül-e, amire eddig többnyire magabiztosan következtethettünk a kedvelések és a leszavazások arányából. Nem csoda hát, hogy a közösség felháborodott a YouTube döntésén, mémek hadával árasztva el az online felületeket.

A felhasználók azonban nem csak a mérgelődésbe fojtották az indulataikat, így két, egészen kreatív megoldás is felvetődött a bejelentés óta. Az egyik, hogy az emberek szimplán kommenteljenek egy "Dislike"-szócskát minden videó alá, és a hozzászólásra adott kedvelések jelzik majd a nézőknek az adott anyag valós megítélését.

A közösségi megoldás sajnos messze nem tökéletes, hisz a valóságban ez inkább több száz Dislike-kommentet, vagyis elaprózódó szavazatokat fog eredményezni, így érdemesebb lehet inkább arra a nemrég bejelentett böngészős bővítményre figyelni, ami szofisztikáltabban restaurálná a korábbi állapotokat.

Az itt elérhető plugin egyaránt működik Google Chrome és Firefox alatt is, de egyelőre messze van a tökéletestől. Az egyik fő gond, hogy a Google API-t használj a negatív szavazatok számának meghatározásához, ám ez csak december 13-ig lesz támogatott. A készítő azt ígérte egy Reddit-posztban, hogy addig megpróbál a lehető legtöbb adatot összekaparni, utána viszont a bővítmény felhasználóinak véleményéből igyekszik majd megsaccolni az arányokat.

Márpedig ez eleve torzító minta lesz, a fejlesztő viszont már dolgozik azon, hogy miként lehet a korrigálni ezt a hatást. A semminél persze még így is több lehet ez a plugin azoknak, akiknek nagyon hiányoznak YouTube nyilvános dislike-jai.

A bővítmény egyelőre csak az alfa verziónál tart, akit pedig érdekel a kódja, az a GitHubon áshatja magát bele.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.