Hirdetés

Börtönbe kerül a kalózfilmes szervert üzemeltető magyar informatikus



|

Az elkövető pénzért kínált jogvédett filmeket és sorozatokat.

Hirdetés

Letöltendő börtönbüntetést kapott egy budapesti férfi, aki még 2015-ben bukott le azzal, hogy havidíjas előfizetéssel hozzáférhető privát szervert üzemeltetett jogvédett tartalmak (szoftverek, zenék, filmek, sorozatok) letöltésére.

A magasan képzett informatikusként dolgozó elkövető a kezdetek kezdetén csak ismerősi körének biztosította a szolgáltatást, melynek híre aztán szájról szájra terjedt, így végül egész szépen hozott a konyhára: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal becslése szerint fennállása alatt nagyjából 40 millió forintot keresett vele a férfi.

Hirdetés

A NAV beszámolója alapján a weboldal kínálata 500 szoftvert, több mint ezer zenét és közel 3000 filmet tartalmazott. A kalózszerver tulajdonosa igyekezett biztosra menni, ezért egy lopott IP-címhez kötötte a portált, az akár Bitcoinban is rendezhető havidíjat pedig egy hajléktalan nevére nyitott bankszámlára kérte.

Lebukását végül részben az okozta, hogy mindig a lakásához közeli bankautomatából vette fel a "tiszteletdíjat", melynek kamerafelvételei is segítették az ügyben eljáró nyomozókat. A szolgáltatással okozott kár az egymilliárd forintot is meghaladta.

"A szerzői jogok megsértése, a jogvédett tartalmak, zenék, filmek, szoftverek illegális terjesztése vagy akár letöltése a köztudatban gyakran nem jogsértésként él. Mégis az elmúlt tíz évben az ehhez hasonló ügyek elkövetési értéke meghaladta a 30 milliárd forintot. A NAV bűnügyi IT-szakterülete több tucat ügyet derített fel, 15 olyan bűnözői csoport ellen nyomozott, akik hasonló módszerrel és céllal illegális weboldalakat, szervereket működtettek. Összesen 35 személy ellen indult eljárás, ez az első, ami letöltendő börtönbüntetéssel végződött."

-zárul az adóhivatal beszámolója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.