Hirdetés

Börtönbüntetést kapott a hacker, aki kriptovalutáért árulta Ed Sheeran kiadatlan dalait



|

Különféle előadóktól több mint 1000 ellopott dalt találtak a kiberbűnözőnél.

Hirdetés

A sztárok is csak egyszerű emberek, amit az is bizonyít, hogy időről időre még ők is áldozatul esnek a hackerek áldatlan tevékenységének. Ennek leghíresebb példája az a 2014-es támadássorozat, melynek során több híresség pucér fotói is kiszivárogtak gyenge jelszóval védett iCloud-fiókokból.

Abban az ügyben végül több elkövetőt is letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, most pedig egy újabb hacker élvezheti az állam rácsos vendégszeretetét, aki mások mellett Ed Sheeran kiadatlan dalait árulta a sötét weben.

A New York-i kerületi ügyészhez még 2019-ben érkezett bejelentés egy sor előadótól, hogy egy Spirdark nevű illető feltörte a fiókjaikat, és az online térben kufárkodik az ott talált tartalmakkal. A támadó áldozatai között volt Ed Sheeran, akinek két száma is bekerült a dark webes kiskereskedelem körforgásába, illetve a rapper Lil Uzi Vert, akitől 12 dal talált orgazdára, összesen több mint 61 millió forintnyi kriptovalutáért.

Hirdetés

A hatóságoknak végül egy e-mail és egy IP-cím alapján sikerült azonosítaniuk a hackert, egy bizonyos Adrian Kwiatkowskit az angliai Ipswichből. A rajtaütés során kiderült, hogy a kiberbűnöző egészen nagyban játszott, az egyik lefoglalt merevlemezén ugyanis 1263 kiadatlan dalt találtak, 89 előadótól, a MacBookján pedig további 563 audiófájl lapult.

"Nemcsak jelentős anyagi kárt okozott több művésznek és produkciós cégüknek, de meg is fosztotta őket attól a lehetőségtől, hogy kiadják a saját munkáikat."

- kommentálta az ügyet Daryl Fryatt nyomozó a BBC-nek nyilatkozva. A brit közszolgálati média legfrissebb tudósítása szerint a bíróság a napokban döntött Kwiatowski sorsáról, aki 18 hónapnyi börtönbüntetéssel vezekelhet a nem mindennapi mutatványért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.