Hirdetés

Brutális bírságot kell fizetnie a Seagate-nek a Huaweinek szállított merevlemezek miatt



|

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatala rekordnagyságú büntetést szabott ki a vállalatra.

Hirdetés

Néhány éve kezdődött, hogy Donald Trump kormánya nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva szigorú és teljes körű kereskedelmi blokáddal sújtotta a Huaweit, a meghozott intézkedések egyik legfájóbb pontja pedig az volt, hogy a Google szolgáltatásait is elvették a kínai cégtől, vagy legalábbis megtiltották azok használhatát, amelyre válaszul a Huawei saját okostelefonos platformot fejlesztett. Trump leköszönésével aztán nemcsak hogy maradt a tiltás, hanem szigorodott is. 

Ez azonban nem minden vállalatra hatott elrettentésként: az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Hivatala a héten 300 millió dolláros bírságot szabott ki a Seagate-re, mivel az nem tartotta be az exportra vonatkozó szabályozásokat.

Hirdetés

Az Ipari és Biztonsági Hivatal szabályainak értelmében minden vállalatnak export-engedélyt kellett kérnie a Kereskedelmi Minisztériumtól, ha bármilyen olyan terméket vagy szolgáltatást akart szállítani a Huaweinek, amely amerikai technológiát tartalmazott. Az ellenőrzések elsősorban a félvezetőket érintették, de a Seagate merevlemezei is az érintett termékek kategóriájába tartoztak, mivel amerikai tervezésű EDA-eszközöket és berendezéseket használnak a vezérlőkhőz, memóriához. Érdemes megjegyezni, hogy sok kiviteli engedélyt a hivatal adott ki, így a Huawei számos olyan terméket tudott beszerezni amerikai és multinacionális vállalatoktól, amelyekre szüksége volt.

A Seagate azonban úgy döntött, hogy megkerüli a hivatalos utat. Mivel a Toshiba és a Western Digital beszüntette a HDD-k értékesítését a Huawei számára, a Seagate lett a kínai vállalat egyetlen merevlemez-szolgáltatója, és hosszútávú megállapodást kötöttek, amely több mint ötmillió HDD vásárlására vonatkozott. Ennek eredményeként a Seagate a Huawei "kulcsfontosságú stratégiai beszállítója" lett akkor, amikor más gyártók elutasították a termékeik ezen célú exportját. 

A Seagate elismerte, hogy a 2020. augusztus 17. és 2021. szeptember 19. közötti időszakban mintegy 7,42 millió darab merevlemezt szállított le a Huaweinek 1,104 milliárd dollár értékben, méghozzá 429 alkalommal, és mindezt engedély nélkül. Ez nem egyszeri hiba volt, hanem tudatos üzleti gyakorlat, amivel durván megsértette a kínai céggel szemben bevezetett korlátozásokat. A hivatal megtorlásként szabta ki történetének eddigi legnagyobb önálló bírságát, 300 millió dollárt, amelyet a Seagate 2023. október 31-től kezdődően öt éven keresztül, negyedévente 15 millió dolláros részletekben fog kifizetni, és a felek megállapodtak abban is, hogy három ellenőrzést is fognak végezni annak biztosítására, hogy a Seagate megfeleljen az exporttal kapcsolatos szabályoknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.