Hirdetés

Butábbak vagyunk az okostelefonjaink mellett



|

Nem elég, hogy függők vagyunk, az okostelefonunk mellett gondolkozni és koncentrálni sem tudunk.

Hirdetés

A Texasi Egyetem kutatói egy olyan tanulmányt végeztek el, amelyben 800 okostelefon-tulajdonost vizsgáltak. Arra jutottak, hogy az okostelefonjaink egyszerűen butává tesznek minket. 

Hirdetés

A résztvevőket arra kérték, hogy végezzenek el egy sor számítógépes tesztet - ezekhez teljes koncentrációra volt szükség. Azt szerették volna kideríteni és lemérni, hogy az agyunk mennyire képes az egyes helyzetekben megjegyezni és feldolgozni az adatokat. 

Az embereket véletlenszerű elosztásban arra kérték, hogy vagy fordítsák le és tegyék az asztalra az okostelefonjukat, vagy tegyék a zsebükbe, vagy pedig egy másik szobába. Az eszközök le lettek némítva. 

A tesztek szerint azok, akik másik szobában helyezték el a mobiljukat, nagyságrendekkel túlszárnyalták azoknak az eredményeit, akik az asztalra tették a készüléket. Jobbak voltak azoknál is, akik zsebbe rejtették a mobilt. 

Adrian Ward professzor szerint a tudatos elménk ugyan nem gondol az okostelefonunkra, de ez a folyamat (vagyis, hogy ne gondoljunk valamire) komoly erőforrásokat emészt fel a kognitív képességeinkből. Mint mondta, az okostelefon gyakorlatilag elszívja az agyunkat. 

A szakértők szerint ha egy okostelefon könnyen elérhető vagy csak a látómezőnkben van, akkor csökken a koncentrálási képességünk, nehezebben tudunk teljesíteni feladatokat, csupán azért, mert az agyunk azon dolgozik, hogy ne vegyük magunkhoz a telefont. Annak a puszta jelenléte csökkenti bármelyik ember kognitív kapacitását. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.