Hirdetés

2020-ban jön a Facebook saját pénze, a Libra



|

Már eddig is lehetett róla híreket hallani, de mostantól hivatalos a név, és a legfontosabb információk. Persze azért még sok a kérdőjel.

Hirdetés

"Egy kriptovaluta, ami mindannyiunknak jobbá teszi a pénzt" - ezzel a felütéssel mutatta be új, saját virtuális pénzét a Facebook. A korábban kiszivárgott GlobalCoin elnevezés helyett végül a Libra lett a befutó, az ehhez kapcsolódó digitális pénztárca pedig Calibra néven működik.

Hirdetés

Az új kriptopénz bemutatásakor a Facebook úgy fogalmaz, hogy ezzel helyfüggetlenül mindenki számára sokkal könnyebb elérést kaphat a világ gazdasági folyamataihoz és olyan termékekhez, szolgáltatásokhoz is, amelyek a helyi pénznemükkel nem lennének megvásárolhatóak. Első körben a Facebook saját felülete mellett a Messenger és WhatsApp kapja majd meg a Libra használatának lehetőségét, valamikor a jövő évben.

A Calibra pénztárca segítségével a felhasználók a helyi fizetőeszközüket válthatják Librára, és ezt a virtuális pénzt azonnal, mindenféle késleltetés nélkül küldhetik és fogadhatják egymás között. Természetesen Librával a webes szolgáltatásokon kívül nem lehet fizetni, tehát nem lesz nyomtatott formája. A használatához nem kell más, mint egy hivatalos személyazonosító igazolvány, amellyel az üzemeltetők azt ellenőrzik, hogy senki ne használja csalásra, pénzmosásra az újdonságot. A Calibra különálló appként is elérhető lesz az App Store és a Google Play kínálatávan. A szolgáltatás rövid ismertetője szerint azért érdemes a digitális pénztárcában tartani a pénzünket, mert "az értéke stabil" - ez persze egyelőre ki tudja, mit jelent, hiszen arról még semmilyen részletet nem tudni, milyen árfolyamhoz kötik és hogyan szabályozzák a Libra aktuális értékét. Arról sincs még infó, milyen költségei lesznek a Calibra használatának, csupán annyit ír a kisokos, hogy "alacsony és átlátható" költségekkel lehet számolni.

A virtuális fizetőeszköz háttérrendszerének kialakításában a Facebook mellett 27 további vállalat alapított egy Libra Association nevű szövetséget, benne egyrészt pénzügyi szolgáltatókkal (mint például a VISA, a MasterCard, a PayU, a PayPal és mások) és tech-cégekkel az Ubertől a Vodafone-on át a Spotify-ig. A résztvevő cégek mindegyike legalább 10 millió dolláros befektetéssel száll be a szövetségbe, de a tervek szerint a 2020-as indulásra még többen, akár százan is beszállhatnak.

A Facebooknál David Marcus, az üzenetküldők és blockchain technológiák fejlesztéséért felelős vezető lesz a Libra irányítója is. Ő úgy fogalmazott, az új virtuális pénz milliárdoknak segít világszerte ahhoz, hogy egy átláthatóbb, nyitottabb fizetési rendszert használhassanak. A Calibra weboldalán egyelőre az alapvető információkon kívül egy feliratkozási lehetőséget találunk, itt e-mail címünket megadva kérhetünk értesítést arról, ha újdonságok történnek a Libra háza táján, valamint ha közeleg a szolgáltatás éles indítása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.