Hirdetés

Célegyenesben az új EU-s jogszabály, amely felfedné a Meta és a Google algoritmusának titkait

|

Sokkal közlékenyebbnek kell lenniük a tech óriásoknak, ha életbe lép a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedek során a digitális világ az életünk kulcsfontosságú területévé nőtte ki magát, így az Európai Unió is egyre nagyobb figyelmet fordít a szegmens szabályozására. Ahogy arról testvérlapunk, a Computerworld korábban beszámolt, javában zajlik az alkalmazásboltok megregulázásának előkészítése, most pedig egy újabb fontos jogi szabályozás került célegyenesbe.

Az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament ugyanis megállapodott a 2020-ban előterjesztett digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagról (Digital Services Act, DSA), ami alaposan visszanyesné a tech óriások szabadságát.

Hirdetés

A DSA egy sor ponton beleszól a Google-höz és a Metához hasonló gigászok működésébe.

  • Nagyobb átláthatóságot követel a megjelenített tartalmakért felelős algoritmusok működésével kapcsolatban, amit jelenleg hétpecsétes titokként kezelnek a cégek.
  • Kötelezővé teszi a törvénysértő tartalmak moderálását.
  • Jogot biztosít a felhasználóknak, hogy érdemben fellebbezhessenek a moderátori intézkedések, például a tartalmak törlése ellen.
  • Nem részletezett "mechanizmusok" életbe léptetését kényszeríti a nagy platformokra a különböző krízisek (pl. egészségügyi, biztonsági) idején.
  • Megtiltja a kiskorú felhasználók hirdetési célzását, illetve az etnikai, szexuális irányultság és vallás alapján történő targetálást is.

A DSA szövegének véglegesítése után egy végső szavazást tartanak majd a DSA-ról, amely leghamarabb 15 hónappal ezt követően, vagy 2024 elején léphet életbe, attól függően, hogy melyik dátum esik későbbre.

A jogszabály elsődleges célja egyébként nem a Google, a Meta és a hasonszőrű cégek életének megnehezítése, hanem az illegális tartalmak terjedésének megakadályozása, különösen vészhelyzet, háború vagy járvány idején.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.