Hirdetés

ChatGPT-vel támadott az ügyvéd, de a mesterséges intelligencia kiszúrt vele és bajba keverte



|

Nem létező jogi eseteket talált ki az OpenAI csevegőrobotja.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia jogi alkalmazása nem újdonság, azonban valószínűleg most először próbálta meg egy ügyvéd a ChatGPT-t bevetni egy bírósági tárgyalás során. Steven Schwartz a Levidow, Levidow & Oberman ügyvédi iroda munkatársa három évtizede van a pályán, nemrég pedig egy Roberto Mata nevű férfi kérte fel a jogi képviseletére.

Mata a kolumbiai Avianca légitársaság ellen indított kártérítési pert, miután az egyik járaton a légikísérők által használt italos kocsi miatt megsérült a térde. A cég azt próbálta elérni, hogy a bíró ejtse a keresetet, amire a férfi jogi csapata korábbi hasonló perek listáját nyújtotta be, amelyben a kliensük ügyéhez hasonló esetekben a felperes számára kedvező ítéletet hozott a bíróság.

Hirdetés

Itt jön a képbe Steven Schwartz és a ChatGPT. Az ügyvéd saját állítása szerint arra próbálta felhasználni az OpenAI mesterséges intelligenciáját, hogy kiegészítő információkat mellékeljen saját kutatásai mellé. Ezért megkérte a csevegőrobotot, hogy soroljon fel neki a Mata vs. Avianca-hoz hasonló ügyeket.

A ChatGPT így is tett, és listába gyűjtötte a következő jogi eseteket: Varghese v. China Southern Airlines, Shaboon v. Egyptair, Petersen v. Iran Air, Martinez v. Delta Airlines, Estate of Durden v. KLM Royal Dutch Airlines, Miller v. United Airlines.

Szép gyűjtés, nem igaz? Egyetlen apró gond van csupán vele: ezek közül egyik sem létező eset, mindet a ChatGPT találta csak ki.

Az Avianca ügyvédi csapata és az ügyben eljáró bíró azonban hamar rájöttek a turpisságra, miután egyik említett ügynek sem találták nyomát sem. Ezután megkérdezték Schwartztól, hogy honnan származnak az esetek, mire az ügyvéd beismerte, hogy a ChatGPT segítségét kérte.

Az ügyvéd úgy fogalmazott, hogy nem volt tisztában annak a lehetőségével, hogy a ChatGPT hamis információkkal láthatja el. Ezt bizonyítandó képernyőmentéseket is mellékelt az OpenAI csevegőrobotjával folytatott beszélgetéséről. A párbeszéd során Schwartz meg is kérdezte a ChatGPT-t, hogy az említett jogi esetek valódiak-e amire az igennel válaszolt, sőt hozzátette, hogy az eseteket nívós jogi adatbázisokban is meg lehet találni.

A bíró meghallgatást rendelt el júniusra, amely során megállapítják, hogy Schwartz milyen büntetésre számíthat ezért az eddig példa nélkül álló esetért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.