Hirdetés

Az Acer hozzánk is elhozza a Chromebookokat



|

Szabadulnál a Windowstól, de a Linux nem a te világod a Macet pedig sokallod? Eddig nem sok lehetőséged volt, azonban mindez várhatóan megváltozik. Mutatjuk, mire számíthatsz.

Hirdetés

A Windows elterjedt, de nem az egyetlen lehetőség, ha notebookot szeretnél magadnak. Az olcsó és - szerintünk - élhető alternatíva a Linux, ami barátságos, kis hardverigényű és gyors, ám nem mindenki kedveli és sokaknak bonyolult is. A MacOS továbbra is zárt rendszer, ami csak méregdrága gépeken fut, azonban van egy versenyző, akiről Magyarországon a cégek hallgattak - de már nem sokáig

Hirdetés

Chromebookok hajnala

Az Android atyja, a Google ugyanis készített normál PC-ken futó, többablakos kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszert is ChromeOS néven, amely már egészen szerény hardveren is szárnyal, futtatja az Android appokat és a licencdíja sem eget rengetően magas. A gond csupán az, hogy Magyarországra a támogatás és egyéb megfontolások miatt nem igazán érkezett meg. Nos, az a jó hírünk, hogy ez hamarosan megváltozhat, legalábbis egyre több jel mutat arra, hogy hazánkban is megjelenhetnek az olcsó, mégis mindenre képes Chromebookok. És hogy mire számíthatsz? Hát ilyen gépekre!

Itt az Acer Chromeflotta

A kezdetektől fogva gyárt az Acer Chromebookokat, sőt, már 13 milliót értékesített is és idén tavasszal két új modellel toldotta meg ezt a családot. A Chromebook 715 és 714 egyaránt teljes alumínium borítást kaptak, vagyis felső kategóriát képviselnek, ráadásul strapabírók (ez például a MIL-STD 810-es katonai szabvány megfelelőséget takarja).

Odabent 8. generációs Intel Core, Pentium vagy Celeron CPU dolgozik, az üzemidő pedig akár 12 órás is lehet. A 14 és 15 colos IPS-kijelzők FHD-felbontásúak, a 714-es modellből pedig érintésérzékeny változat is elérhető. A Google minden szolgáltatása elérhető az új gépeken, emellett ujjlenyomat-olvasóval azonosíthatod magadat, az USB Type-C porton pedig töltheted is a gépet. Céges felhasználásnál fontos, hogy a Chrome Enterprise előírásoknak is megfelelnek a gépek és dokkoló is csatlakoztatható hozzájuk.

A 715-ös modellen már numerikus rész is van, ami jól mutatja, hogy az irodai munkára is ajánlható a Chromebook, amit egyre lelkesebben támogatnak a PC-gyártók és a Google is. A két gép árát sajnos még nem tudni, főleg nem az otthoni árát és hasonló a helyzet a hazai megjelenéssel is.

A várakozás vége

Egyes pletykák szerint már az idei őszi szezonban több PC-gyártótól is megérkeznek az első Chromebookok a magyar piacra, pesszimistább számítások szerint erre még 2020-ig várnunk kell, azonban már ez is sokkal több és jobb hír, mint amit az elmúlt években kaptunk.

Ez az egyik legolcsóbb, új Chromebook az amerikai szaküzletekben. A belépőszintű tabletek áráért a tiéd lehet és szuperül lehet vele böngészni a PC World oldalát!

A ChromeOS egyre stabilabb szerepét jól mutatja, hogy a nyugati szaküzletekben egyre több Chromebookot állítanak ki és ezeket előszeretettel választják is a felhasználók. Mindezt annak ellenére, hogy itt a windowsos laptopokon nincsen akkor árprémium a Chromebookokhoz képest (10-20 dollár azonos hardverkiépítés mellett). Persze a Google rendszerénél a folyamatos online jelenlét nagyon fontos és a tárhely sem olyan hatalmas, mint egy windowsos gép esetében. Persze a ChromeOS nem is foglal 10-30 GB-ot, csupán ennek töredékét (2-3 GB-ot).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.