Hirdetés

Internetté változtattak egy 400 fős falut



|

Lemegyek az eBay-be egy kiló kenyérért, aztán megkérdezem a Wikipédiát, miért ordítozott éjjel Matteo bácsi. Van egy hely, ahol ez tényleg működik.

Hirdetés

Civitacampomarano egyáltalán nem volt híres, nagy, vagy különleges település: a 400 fős falucskát eddig az ott lakókon kívül szinte senki nem kereste a térképen, a főbb közlekedési utak is elkerülik, és olyan műemlékei vagy egyéb monumentumai sincsenek, ami miatt turisták célpontja lett volna. Mostantól azonban lehet, hogy megnő az érdeklődés, mivel egy Biancoshock nevű művészcsapat érdekes projekt célpontjául szemelte ki. Konkrétan fogták és az egész falucskából internetes csomópontot csináltak: nem úgy, hogy átvezettek rajta egy brutális kábelt, és nem is azzal, hogy az egyik házába pakoltak valami irdatlan szerverfarmot, hanem szó szerint.

Hirdetés

A lakosok az eBay logóval ellátott kisboltba mennek le a napi ennivalóért, a kék hirdetőtábla fölött a Facebook jelképe látható, a telefonfülke pedig WhatsApp logo alatt zöldben pompázik. A világoskékre festett padok, ahol az idősebbek a pletykákat osztják meg, Twitter-madárral gazdagodott, a helyi háromkerekű mini-teherautóra a WeTransfer felirat került. A postaládákon a Gmail ikonját helyezték el, a kocsmaasztalok a Google emblémáját viselik, az orvosi rendelő egy vírusirtó nevét kapta, és ami a legjobb: az idős nénit, aki mindenkiről mindent tud a faluban, a házán lévő nagy Wikipédia földgömbről lehet megismerni, hogy megkérdezhessük tőle a legfrissebb helyi tudnivalókat.

A művészcsoport a web 0.0 névre keresztelt projekttel azt akarta bemutatni, hogy az interneten manapság már folyamatosan használt szolgáltatások a fizikai világban is régóta jelen vannak, és már akkor is használtuk őket, amikor a legkomolyabb számítógép egy abakusz volt.

A helyiek állítólag egyáltalán nem bánják a dolgot, nekik viszonylag mindegy, milyen festés és embléma található a különféle helyeiken - az internet őket amúgy sem túlzottan érintette, hiszen egy kifejezetten idősek által lakott településről van szó, ahol még normál mobilos térerő is alig van, nem hogy 4G.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.