Hirdetés

Itt a gondolattal vezérelhető exoskeleton



|

Nem, ez itt nem az EZO-UFO magazin különkiadása. Már korábban is voltak kísérletek az úgynevezett külső vázas járássegítésre, de a mostani módszer mindennél sci-fibb módon működik.

Hirdetés

Sok olyan esetről tudni, amikor valaki azért veszíti el mozgási képességét, mert valamilyen betegség vagy baleset idegi szinten teszi erre képtelenné. Ilyenkor általában az okozza a gondot, hogy az agyban megfogalmazott parancsokat sorvadás vagy külső tényező hatására az idegsejtek nem tudják eljuttatni a mozgatóidegekhez, így pedig hiába lenne a kar vagy a láb önmagában képes a működésre, nincs, ami vezérelje.

Hirdetés

A Clinatec nevű cég által gyártott külső váz (exoskeleton) ötletét már megannyi sci-fi alkotásban láthattuk Ripley hadnagy rakodó robotjától a Crysis játékok szupererővel bíró páncéljáig, és a modern egészségügyben is kísérleteztek már ilyesmivel, de arra most láthatunk először példát, hogy egy teljesen lebénult személy kizárólag az agyhullámaival képes irányítani.

A Clinatec által kifejlesztett implantátumokban olyan chipeket találni, amelyek a páciens adott agyterületének aktivitását figyelik, és az innen érkező ingereket "lefordítják" a külső váz által feldolgozható parancsokká, majd továbbküldik a vezérlő egységbe. A cég a francia Grenoble-i Egyetem kutatóival együtt végezte az éles teszteket, ahol kifejezetten biztató eredmények születtek.

Természetesen a technológiát még van hová fejleszteni, egyrészt a "gondolatátvitel" pontossága és részletessége terén, másrészt az exoskeleton stabilitását is ki kell dolgozni, ez ugyanis most még csak egy felső felfüggesztés segítségével tud "talpon maradni". De ha a Boston Dynamics ugráló robotkutyái megoldották az egyensúlyozás feladatát, elképzelhető, hogy ezt a külső vázat is fel lehet ruházni hasonlóval a későbbiekben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.