Hirdetés

Comic Sans - a gyűlölt betűkészlet



|

Még ha a Microsoft nem is lesz örök, a fontot valószínűleg még 100 év múlva is emlegetni fogjuk, amely napjainkra szinte a grafikusok mémjévé vált.

Hirdetés

Már mindenki találkozott vele, ráadásul sokan bizonyára már használták is. Annak ellenére, hogy egy rusnya, szabálytalan torzszülöttről van szó, a tipográfia Frankensteinjéről, a Comic Sansról. A Mary Shelley bestiájával való párhuzam nem túlzás, hiszen a karakterkészlet a megszületése után kiszabadult a ketrecéből (persze csak szimbolikus értelemben), és hamar ott termett a világ felhasználóinak a gépein. Az emberek rosszra használták azt, így a gyerekkönyvekbe szánt font gyakran a legváratlanabb helyeken bukkan fel: céges weboldalakon, névjegykártyákon, tudományos prezentációkban és sírfeliratokon. A designer társadalom legnagyobb bánatára.

A Comic Sans ennek megfelelően hamar a támadások célkeresztjébe került, amit sokan örökre eltüntetnének a Föld színéről és az emberek emlékezetéből. A fontkészlet így napjainkra gyakorlatilag a grafikusok mémjévé vált, amelyre a tipográfusok undorral és megvetéssel tekintenek, valamint annak használóira is. A Comic Sans ugyanis a hozzá nem értés és az dilettantizmus jelképe lett, aminek nem csak e miatt érdemes kerülni a használatát a legtöbb esetben.

Képtelen képregény

A jobb megértéshez íme Lukács Gergely, a PC World grafikusának véleménye a betűkészletről: "A kilencvenes évek végén többen úgy gondolták, hogy milyen nagyszerű és egyszerűen elérhető különleges betűkészlet a Comic Sans. Emiatt több hordozón is megjelent, a névjegykártyától, a nagyobb kommunikációs anyagokig. Mivel a tipográfus közösség szakmai kritikát is megfogalmazott annak rajzolatában, a kreatív szakemberek nagy ívben kerülték a használatát. A betűképet formailag úgy szerették volna megalkotni, hogy az a képregényekben használt, a kézírást imitáló, rendszer szinten is használható típus legyen. Ellenben pont a kézírásos jegyeknek nem felel meg vonalainak leegyszerűsített ritmusa. A Comic Sans jó megoldás lehet komolytalan képek magyarázó feliratozására. Mondjuk, mint a mémek. Azonban komoly vállaltoknak minden körülmények között kerülnie kell, kivétel, ha kifejezetten az előbb említett megoldásokhoz kívánják azt felhasználni."

Bobtól a világhírnévig

A Comic Sans tehát valójában egy hibás betűkészlet, ami pont az eredeti funkcióját nem képes betölteni, a kézírás imitálását a vízszintes és függőleges vonások egyforma vastagsága miatt. Ennek ellenére sokan előszeretettel használják, pedig az egyáltalán nem tömeghasználatra született. Története a Microsoft Bobbal kezdődött, amely kétséget kizárólag a redmondi szoftvercég által tervezett legrosszabb felhasználói felülettel rendelkezett.

A korai kalandjátékoknál használt grafikus megjelenés célja az volt, hogy játékos formában tanítsa meg a számítógép használatát. A projekt hatalmas bukás volt, amelynek megvalósításában Melinda Ann French (Bill Gates későbbi felesége), illetve Vincent Connare is közreműködött (bár a buktát egyáltalán nem varrnánk a nyakukba). Utóbbi tipográfus munkája bizonyult a leginkább időtállónak, hiszen míg a Bob eltűnt az informatika történet süllyesztőjében, addig a hozzá tervezett Comic Sans mind a mai napig él és virul.

Pedig eredetileg egy sokkal szolidabb karakterkészletet álmodtak Bob kutyájának a szövegbuborékaiba, a Times New Romant. Vincentnek azonban nem tetszett az ötlet (lásd a lenti videón), mivel szerinte egy barátságos, közvetlen ebhez nem illik az inkább hivatalos dokumentumokhoz illő karakterkészlet. Egy új betűkép tervezésébe kezdett, amelyet képregényszerűnek, a Dark Knight Returns (tipográfia: John Costanza) és a Watchmen (tipográfia: Dave Gibbons) kiadványokban használthoz tipográfiához hasonlónak álmodott meg.

Így született meg a Comic Sans, ami technikai okok miatt mégse került be a Microsoft Bobba (nem fért be a szövegdobozokba), ám a Microsoft 3D Movie Maker szerkesztő szövegbuborékainál már alkalmazták, később pedig a Windows 95-be, a rendszerhez készült Plus csomagba, a Publisherbe, valamint az Internet Explorerbe is bekerült. Így ma ott található minden Windows rendszeren, amihez bárki egyszerűen hozzáférhet. Sajnos.

"Tiltsák be!"

A probléma elsősorban nem a betűkészlettel van, hanem a felhasználókkal. A Comic Sans jól mutat egy gyerekzsúr meghívóján, illetve egy képregényben, de idegenül hat egy hivatalos dokumentumban, egy céges aláíráson, illetve például egy defibrillátor dobozán, vagy egy mentőautón. Ez tény, mégis sokan felelőtlenül használják, így napjainkban a hozzáértők már lenézik azt, aki oda nem illő helyen alkalmazza a karakterkészletet. Rossz példát bőven lehet találni az interneten. Emlékezetes volt például a Higgs boson eset, mikor a CERN tudósai egy  Comic Sans alapú PowerPoint dokumentumon keresztül mutatták be az elmúlt évtized talán legfontosabb felfedezését.

"Comic Sans használata olyan, mint egy öltönyös rendezvényre bohócként érkezni" - nyilatkozta korábban Holly Combs a bancomicsans.com társalapítója. Az oldal egyébiránt a betűkészlet elleni mozgalom központjának számít, ahol nem csak elrettentő példákkal lehet találkozni, hanem letölthető propaganda grafikákkal, valamint alternatív karakterkészletekkel is. Sőt az oldal alapítói egy online aláírásgyűjtést is indítottak, ahol a Comic Sans Gmail rendszerében való betiltását próbálják elérni, miközben az ellentábor szintén rendelkezik egy a betiltást tiltó petícióval.

A grafikusok mémje

Az ellenzők egyelőre csak azt érték el, hogy a Comic Sans beszédtémává vált. Nincs másik olyan karakterkészlet, amit ilyen gyakran hoznánk szóba. Gyakorlatilag a grafikusok mémje lett, aminek írtak már popszámot, illetve ami Hitler bukás videót is kapott. Sőt az interneten olyan Flash játékot is találhatunk, ahol a cél a Comic Sans elpusztítása, illetve a Kickstarteren egy a karakterkészletről szóló dokumentumfilmhez is rendületlenül gyűjtik az aláírásokat.

Az őrület odáig fajult, hogy 2005-ben az ontariói ifjúsági parlamentben az új demokrata párt küldöttei a betűkép betiltását is bevették programjukba. Persze a Comic Sans rajongói is hallatják a hangjukat. A Comic Sans Project oldalán például számos népszerű logónak láthatjuk a sansosított verzióját, míg a comicsansit.com weblapon lévő apró kis JavaScipt modullal bármely site szövegeit átalakíthatjuk.

Másrészt a kutatások alapján van helye Vincent Connare szülöttjének hivatalos dokumentumokon is, mivel a diszlexiások által az egyik legkönnyebben olvasható Windows fontról van szó. Illetve pozitív példaként felhozható még Eminem Without Me számának videoklipje, igaz ott úgy használták a karakterkészletet, amire azt kitalálták: képregény betűkészleteként.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.