Hirdetés

Computex 2023 – vajon feláll a padlóról a PC-s ipar?



|

A váratlan és mesés bevételeket hozó Covid-évek után fejjel állt a földbe a PC-s piac, de a hírek szerint nem marad ott sokáig. A Computex kiállítás kiváló arra, hogy megnézzük, mire számíthatunk.

Hirdetés

Három igazán fontos kiállítás van egy évben, ahol az IT és a PC-s ipar szereplői megmutathatják a nagyérdeműnek, éppen hol is tartanak és mi várható a jövőben. Mindhárom rendezvény egyedi a maga nemében és nehéz is lenne összehasonlítani őket, ezért ezt nem is tesszük meg mi sem. Sokak szerint ezen kiállítások jelentősége az évek során elhalványult és ma már egyáltalában nem olyan fontosak, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, de ezzel azért mi vitába szállnánk. Az nem vitás, hogy sok cég ma már nem ezekhez igazítja nagy bejelentéseit, viszont az igenis sokat számít, hogy jelen van-e ezeken a rendezvényeken, vagy legalább ebben az időszakban készül-e valami fontosabb termékbemutatóval, bejelentéssel.

Ez igaz az év elején megrendezett CES-re, a nyár eleji Computexre és a nyár végi IFA-ra is. Mi most a középsővel foglalkozunk, mert ez indul jövőhéten, egészen pontosan május 30-án; ez a legfontosabb rendezvény a PC-s komponensek és perifériák szempontjából, no meg azért is, mert erről (is) személyesen fogunk nektek közvetíteni!

Hirdetés

AMD nem, Nvidia igen!

A legtöbb kütyüt, IT-s eszközt, de még telefont is a mai napig Kínában gyártják, de ha azt nézzük, hogy merre találhatók a tervezőirodák, a legfontosabb chipgyárak, akkor ez a helyszín Tajvan. A Computexet is itt rendezik meg minden évben nyár elején, ahol a kisebb-nagyobb gyártók bemutathatják új termékeiket. De nem csupán billentyűzetek és CPU-hűtők áradatával találkozunk egy Computex alkalmával.

kevés gaming, annál több MI - erre számítunk
kevés gaming, annál több MI - erre számítunk

Nagyon fontosak a chipgyártók és PC-s nagyágyúk saját bejelentései és keynote-jai, ahol új chiptechnológiákat, jövőbe mutató vízióikat lehet megcsodálni. Szokásosan itt ad elő Dr. Lisa Su is, az AMD vezérigazgatója, ám ez sajnos idén elmarad. Kapunk viszont Jensen Huangot, aki az Nvidia vezére, és vélhetően nem azon fog siránkozni, hogy a hálátlan és örökké zúgolódó gamerközösség nem veszi az RTX 4070-et, sőt, még azt is szinte biztosra vesszük, hogy nem az RTX 4060-akat fogja fényezni, helyette várakozásaink (és reményeink) szerint a mesterséges intelligencia, a CUDA technológia és egyéb finomságok jövőjét vázolja majd, plusz talán a DLSS 3 címek listájának bővítéséről is szót ejt.

A kiállítás nem kimondottan ezzel kezdődik, hanem a rendező, a TAITRA rendezvényével, ahol megmutatják, hogy mely - most kiállított és új - termékek kaptak díjat különleges dizájnjuk, szolgáltatásaik miatt.

Ha már nem lehet szabadulni a 12VHPWR csatlakozótól, legalább csinálják jól
Ha már nem lehet szabadulni a 12VHPWR csatlakozótól, legalább csinálják jól

Komponensek, perifériák, előre!

Miután közvetlenül a kiállítás előtti héten startolt a két középkategóriás VGA-család, az Nvidia GeForce RTX 4060 és az AMD Radeon RX 7600, biztosra vesszük, hogy minden kártyagyártónál megcsodálhatjuk majd az egyedi kiadású modelleket. Szintén várható a 13. generációs Intel Core, valamint az AMD Ryzen 7000-es platformokra épített notebookok cunamija - ezek közül már volt is olyan, amit sikerült letesztelnünk.

Az új technológiákat várhatóan Wi-Fi 7-es routerek és PCIe 5.0-s NVMe SSD-k mutatják be, de lesznek újfajta hűtések, PC-s házak és ergonomikus gamerszékek is.

Az extrém, agyonmoddolt mechanikus billentyűzetek nem hiányozhatnak a Computexről idén sem, a tápegységeknél már gyárilag alapértelmezett lesz a 12VHPWR csatlakozás (remélhetően az eredetinél jobb minőségben), a monitorok terén pedig az OLED-hódítását figyelhetjük majd meg.

Nem éppen életszerű ez a notebook-használat, de persze lehet, hogy ebben is hoz meglepetést a Computex
Nem éppen életszerű ez a notebook-használat, de persze lehet, hogy ebben is hoz meglepetést a Computex

Egy dolgot még szinte biztosra veszünk: a zöld IT sem marad ki a fókuszból. 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható csomagolás, készülékházak stb. Itt már inkább annak örülnénk, ha a szerelhetőséget is előtérbe helyeznék a cégek és például ahogy egyre vékonyodnak a laptopok, nem tűnne el fokozatosan a lehetősége annak, hogy akár házilag bővíteni, javítani lehessen a PC-ket.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.