Hirdetés

Csak 11 ilyen robot kell, és megállíthatatlan lesz a magyar labdarúgó-válogatott



|

Lenyűgöző futballista-robotot alkotott egy egyetemi kutatócsoport.

Hirdetés

Miközben a világ épp azon agyal, hogy vajon hány munkahelyet veszélyeztetnek a ChatGPT-hez és a Midjoruney-hez hasonló generatív mesterséges intelligenciák, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) mérnökei egy olyan robottal álltak elő, amely a focisták jól fizető állásaira pályázik.

A Robotics and Mechanism Laboratory (RoMeLa) berkeiben létrehozott ARTEMIS-t kifejezetten azzal a céllal alkották meg, hogy alkalmas legyen a világ legnépszerűbb sportjára, végső soron azonban nem csak a futballrajongók lenyűgözésére szolgálhat.

Hirdetés

A hivatalosan Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stabilitynek hívott szerkezet kivételes egyensúllyal bír, így derekasan ellenáll, ha megpróbálják feldönteni vagy ha belerúgnak, és persze a futás és a labda elrúgása sem okoz neki problémát. A RoMeLa egy látványos videóban prezentálta a képességek egy részét, a teljes trükktárat viszont csak júliusban fogják leleplezni, a Bordeaux-ban megrendezésre kerülő RoboCupon.

Az ARTEMIS innovációja a mozgásért felelős működtető szerkezetekben rejlik, amelyek a biológiai izmok mintájára rugós és erő-vezérelt kialakítással bírnak, míg a legtöbb robotnál merev, pozíció-vezérelt megoldást alkalmaznak a mérnökök. Az új modell másik különlegessége, hogy teljes mértékben elektronikus elven üzemel, így csendesebben és tisztábban működik a hidraulikus "rokonainál".

Ha pedig mindezek hallatán feltennénk azt a bizonyos "miért?" kérdést, a kaliforniai egyetem gépi focistája bizony jóval több egyszerű vásári mutatványnál: Dennis Hong, a RoMeLa professzora szerint a hasonló, futballozó robotokhoz kitalált fejlesztéseket olyan területeken is hasznosítják, mint a tűzoltás vagy az életmentés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.