Hirdetés

Csak párezer mobiltelefon kell ehhez a csaláshoz, de egész jó pénzt lehet vele keresni



|

4600 okostelefon segítségével generált magas nézettségi adatokat egy csaló, komoly pénzt keresett vele.

Hirdetés

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kínában azt a férfit, aki 4600 telefonja segítségével ért el magas nézettségi adatokat videókon és élő közvetítéseken, amiket különböző streaming oldalakon osztottak meg. Az elkövető, akiről annyi személyes adat tudható, hogy Wang a családneve, az első olyan személy Kínában, akit ilyen súlyosan megbüntetnek hasonló bűncselekmény miatt.

Az 50 000 jüan (2 és fél millió forint) megfizetésével, és egy év három hónap börtönbüntetéssel sújtott férfit illegális üzleti tevékenység bűntette miatt ítélték el. A pénzbüntetés kevésnek is tűnhet, mivel közel 150 millió forintnak megfelelő jüan bevételt alig több mint 4 hónap hozta össze ezzel a módszerrel Wang, aki egyébként a kelet-kínai Csöcsiang tartományában lakik, itt összpontosul a kínai streaming iparág nagyobb része.

Wang egy barátjától vette az ötletet, aki néhány éve mesélt neki erről a jövedelmező gyakorlatról. Az általa 2022-ben elkezdett üzleti gyakorlatot Kínában "kefélésnek" nevezik, ami olyan valós idejű tevékenységek hamisítására utal, mint a nézők, lájkok és kommentek számának szimulációkkal való felpumpálása a fogyasztók félrevezetésének érdekében.

Hirdetés

A férfi elképesztően sok készüléket használt jövedelmező üzlete folytatásához. Az általa beszerzett mobiltelefonok mindegyikét egy speciális felhőalapú szoftverrel vezérelte. Wang a számítógépén néhány kattintással tudta működtetni az összes mobiltelefont, hogy egyszerre folytassák tevékenységüket különböző interakciókat produkáló "nézőként" egy-egy élő közvetítés alatt.

Egy telefon napi használatának költsége 6,65 jüanból, vagyis kevesebb, mint 500 forintból jött ki, ami busás hasznot biztosított a csalónak. Wang a hamis felhasználói fiókokat másoktól vásárolta meg nagy tételben. Bár néha pár fiókját cenzúrázták, mert gond volt a hitelesítéssel, de az újraregisztrálás folyamata nem volt túl körülményes.

A 2022 végétől tavaly márciusig tartó csalássorozatban főleg olyan tartalomgyártók fizették meg a tevékenységét, akik szerettek volna magasabb nézettséget elérni tartalmaikon. Bár ritkaságszámba mennek a hasonló bűnesetek, nem ez az első hasonló ügyben született ítélet. Egy dán férfit szintén letöltendő börtönre, és magas összegű pénzbírság megfizetésére ítéltek, amiért mesterségesen generált nézettséget a saját zenei tartalmain különböző platformokon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.