Hirdetés

Csalóknak adja a telefonszámodat ez az androidos alkalmazás



|

Több mint 100 ezren töltötték le a nemrég felfedezett appot, amely egy ravasz trükkel ejti át a felhasználókat.

Hirdetés

Ma már több online platform használatához is kötelező előfeltétel, hogy az azonosíthatóság érdekében legyen egy telefonszámunk, amellyel fogadni tudjuk a regisztrációkor kiküldött SMS-kódot, aki viszont teljesen anonim szeretne maradni, az igyekszik megkerülni ezt a falat.

Az Evina nevű kiberbiztonsági cég nemrég egy olyan androidos alkalmazásra hívta fel a figyelmet, amely az óvatlan felhasználók SIM-kártyájának "kölcsönvételével" segíti a rejtőzködést.

Hirdetés

A Symoo néven futó SMS-appot több mint 100 ezren töltötték le a Google Play Áruházból, ahol még annak ellenére is 3,5-ös értékeléssel bírt, hogy egyetlen élő ember sem adhatott rá egy csillagnál többet. Az alkalmazással ugyanis az adatlapján foglalt ígérettel ellentétben egyáltalán nem lehet üzenetet küldeni: egyszerűen csak hozzáférést kér az SMS-forgalmunkhoz, majd egy ideig úgy csinál, mintha betöltene valamit, s végül teljesen lefagy.

A háttérben viszont a "betöltés" ideje alatt csalók rendelkezésére bocsátja a SIM-kártyánkat, akik a mi készülékünkön keresztül fogadják az egyszeri azonosítási kódokat. Az Evinának sikerült is kimutatnia, hogy a Symoo egy másik alkalmazással, a 10 ezer letöltővel bíró Activation PW - Virtuallel áll összeköttetésben, amely alkalmanként 50 centért kínál "virtuális" telefonszámokat az autentikációs procedúrákhoz.

A jelentés publikálása idején mindkét app elérhető volt a Play Áruházban, cikkünk írásakor viszont már törlésre kerültek, amit a BleepingComputer érdeklődésére a Google szóvivője is megerősített.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.