Hirdetés

Eladják a magyar Telenort



|

Már régóta lehetett hallani a pletykákat, most érkezett a hivatalos közlemény. Nem a sokak által sejtett magyar befektető veszi meg a szolgáltatót, cseh befektetői csoport viszi tovább.

Hirdetés

Egyben eladja összes közép-kelet-európai leányvállalatait a norvég Telenor. A magyar cég mellett a bolgár, montenegrói és szerb szolgáltatót, valamint a Telenor Common Operation nevű technológiai szolgáltató cserél gazdát. A vevő pedig a cseh PPF befektetői csoport, amelynek legismertebb arca Petr Kellner: a milliárdos már most is olyan ismert vállalatok tulajdonosa, mint a cseh O2 mobilszolgáltató, vagy az USA-ban és Távol-Keleten erős Home Credit lakossági pénzintézet. Magyarországon eddig a Barion nevű elektronikus fizetési rendszer volt az egyetlen érdekeltsége. Kellner mellesleg a világ harmadik leggazdagabb bankára.

Hirdetés

A hivatalos közlemény szerint a Telenor 2,8 milliárd euró (27 milliárd norvég korona) cégérték alapján számított áron értékesíti a fent említett vállalatokat. A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor Csoport árbevételéhez mintegy 11,8 milliárd norvég koronával (9%), EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával (8%) járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek. Az viszont kissé keserűen hangzik, amikor a közleményben a norvég anyavállalat úgy fogalmaz, miszerint

"A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre."

Ezek szerint sajnos a norvégok szerint a régió nem kecsegtet akkora lehetőségekkel, amelyek megérnék a további erőfeszítéseket. Pedig a Telenor régóta jelen van ezen a piacon, Magyarországon 24 éve, 1994-ben vásárolta fel a Pannon GSM-et, és azóta folyamatos, színvonalas szolgáltatást nyújt sok "extrával", például a digitális oktatás, vagy karitatív tevékenységek terén.

A PPF közleménye már sokkal pozitívabb hangvételű: Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese szerint a felvásárlással régi céljukat valósítják meg, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljanak.

A felek megállapodtak a vételár halasztott kifizetéséről, mely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, mely 2018 harmadik negyedévében várható. A Telenor Csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

A magyar ügyfelek nem érzik majd meg a változást

Azt gyorsan igyekezett megerősíteni a hazai leányvállalat, hogy a tulajdonosváltás semmilyen szinten nem érinti a magyarországi szolgáltatást. Alexandra Reich, a Telenor Magyarország ügyvezetője így fogalmazott:

"A Telenor Magyarország jól teljesít a piacon, és folyamatosan arra törekszik, hogy minél inkább ügyfélközpontú és könnyen használható termékeket kínáljon. Meggyőződésünk, hogy folytatni tudjuk sikertörténetünket Magyarországon. A PPF Csoport világos célt tűzött ki távközlési portfóliója számára, és a Telenor közép- kelet-európai leányvállalatai kulcsszerepet játszanak ennek megvalósításában. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tranzakció semmilyen hatással nem lesz ügyfeleinkre és helyi partnereinkre, és a továbbiakban is a megszokott módon folytatjuk üzleti működésünket. Változatlanul kiváló minőségű szolgáltatást és hálózati élményt nyújtunk ügyfeleinknek, nap mint nap."

(Egyelőre) biztonságban a magyar Telenor

A hazai médiában már jó ideje pedzegették azt is, hogy az eladásra felkínált hazai Telenorra bejelentkezett Mészáros Lőrinc is valamelyik vállalata révén. Most több forrás, többek között az Index azt állítja, hogy a magyar milliárdos valóban megkereste a PPF-et azzal, hogy a megvásárolt cégcsoportról leválasztva átvegye a hazai szolgáltatót, de ez egyelőre nem aktuális a csehek részéről, akik a jelenlegi üzlet után egy ideig nem terveznek változtatásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.