Hirdetés

Csillagkapu-szerű portál teremt hidat két európai város között



|

A Vilniust és Lublint összekötő kapuk 606 kilométernyi távolságból cserélnek élő képet egymással.

Hirdetés

Az 1994 óta bővülő, három filmet és több sorozatot is megélt Csillagkapu franchise-t talán senkinek sem kell bemutatni (és külön jó hír lehet azoknak, akik kedvelik az eredeti filmet, hogy most új játék is készül), de ha valamiért mégsem lenne ismerős, a Stargate-univerzum cselekménye a világűr távoli pontjait összekötő kerek portálok körül bonyolódik.

Öt évig tartó fejlesztéssel valami ehhez hasonlót alkottak a Vilnius Gediminas Műszaki Egyetemen működő Linkmenu Fabrikas csapatának mérnökei.

A portálokat a litván főváros Vilniusban, valamint Lengyelország 9. legnagyobb településén, a 340 ezer lakosú Lublinban állították fel.

Hirdetés

A Csillagkapukkal ellentétben ezekkel sajnos nem lehetséges az utazás, a szemlélődők viszont élőben láthatják a másik város lakóit a "túloldalon".

A vilniusi városháza közleménye által csak virtuális kerek ajtókként jellemzett portálok így több mint 600 kilométeres távot hidalnak át, az illúzió a középen elhelyezett hatalmas kijelző és a beépített kamerák segítségével valósul meg.

A litván egységet a vilniusi pályaudvar mellett állították fel, párja pedig Lublin főterére került. A projekt szervezői közösségi szinten szeretnének kapcsolatot teremteni a két ország között.

"Az emberiség több, potenciálisan halálos kihívással néz szembe, legyen szó a társadalmi polarizáltságról, az éghajlatváltozásról, vagy gazdasági problémákról. Ha viszont alaposan megnézzük, nem a ragyogó tudósok, aktivisták, vagy a vezetők és a technológia hiánya okozza ezeket a kihívásokat. A valódi ok a tribalizmus, az empátia hiánya és a világ szűk látókörű felfogása, ami gyakran csak az országhatáron belülre korlátozódik."

-indokolta a távoli városok összekötését Benediktas Glys, a PORTAL ötletgazdája. A saját nevén létrehozott alapítvány vezetője szerint a virtuális híd egy felhívás arra, hogy az emberek túllépjenek az előítéleteiken és a régi sérelmeiken, felülemelkedve a "mi és az ők illúzióján".

A program leírásában ugyan sehol sem szerepel konkrét utalás a Csillagkapura, a projektet befogadó vilniusi műszaki egyetem viszont megemlíti, hogy azért választották a kört a portálok formájául, mert ez egy "jól ismert és jól felismerhető sci-fi szimbólum".

A mérnökök nem állnának meg Vilniusnál és Lublinnál, terveik szerint kapuk tucatjaival kötik majd össze Európa és a világ városait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.