Hirdetés

Csodákat művelhet az egészséggel, ha egy hétre hanyagoljuk a közösségi médiát



|

Egy friss kutatás újabb érvekkel szolgál a "digitális detox" mellett.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre népszerűbbek az úgynevezett digitális elvonókúrák, avagy digitális detoxok, melyek az internettől és a kütyüktől igyekeznek elszakítani a függőség jeleit mutató társadalmat. A méregtelenítésre használt módszerek tárháza meglehetősen széles, az olyan egyszerű trükköktől, mint a képernyő fekete-fehérre állítása egészen a komplex programokat nyújtó intézményes szolgáltatásokig.

Ha viszont nem szeretnénk a végletekben gondolkodni, biztató lehet az az új kutatás, amely szerint már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha csak egyetlen hétre minimalizáljuk a közösségi médiás aktivitásunkat.

Hirdetés

A Bathi Egyetem csapata egy 154 fős, 18-72 éves résztvevőből álló csoporton végezte el az ezt megerősítő vizsgálatot, a kutatás eredményeit pedig a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking szakmai folyóiratban publikálták. A kísérlet során két hétig figyelték az alanyokat, ebből egy hétig mindenki a normál rutinja szerint netezhetett, a második héten viszont a csapat felét "eltiltották" a közösségi oldalaktól.

Ennek legfontosabb tapasztalata, hogy a detoxra ítélt felhasználók a vizsgálat végén kortól függetlenül sokkal jobb pontszámokat produkáltak a mentális egészségi teszteken, így például drámai javulást mértek náluk a depresszió és a szorongás szempontjából is. Emellett viszont sokatmondó, hogy az alanyoknak a határozott tiltás ellenére sem sikerült teljesen elszakadniuk a közösségi platformoktól, átlagosan napi 3 percre így is engedtek a csábításnak. Ez persze még mindig jóval kevesebb volt, mint a szabad kezet kapott kontrollcsoportnál mért adat, akik a teljes hét során átlag 7 órát időztek a Facebookon, a TikTokon és a hasonszőrű oldalakon. 

"Természetesen a közösségi média az életünk része, sokak számára pedig nélkülözhetetlen része annak is, hogy kik ők, és hogy miként érintkeznek másokkal. Ha azonban hetente órákat tölt görgetéssel, és úgy érzi, hogy ez negatív hatással van önre, érdemes lehet csökkenteni a használatot, hátha ez segít."

- tanácsolja Dr. Jeff Lambert a Bath Egyetem beszámolójában. A kutatók most azt remélik, hogy a projekt kiterjesztésével a hosszabb távú megvonás hatásait is megvizsgálhatják, a tapasztalatokat pedig akár a pszichiátriai kezelésekbe is beépíthetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.