Hirdetés

Csúcson az AMD részesedése a processzorok piacán



|

15 éves rekordot döntöttek a pirosak 2021 utolsó negyedévében.

Hirdetés

Az AMD néhány napja hozta nyilvánosságra a 2021-es pénzügyi eredményeit, ami bevétel és profit szempontjából is rekordot hozott a vállalat történetében. Így aztán nem különösebben meglepő, hogy remekül fogytak a pirosak processzorai, amire a Mercury Research felmérése mutatott rá.

Jobban mondva a "remek" nem is elég erős kifejezés, az elemzőcég szerint ugyanis sosem volt még akkora piaci részesedése AMD-nek, mint 2021 utolsó negyedévében (Q4), azaz az októbertől december végéig tartó időszakban.

Hirdetés

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az x86-os CPU-k szegmensében a cég 25,6%-os részesedésnek örvendhetett, ami ugyan csak 0,3%-kal, de felülmúlja a 2006 végén mért 25,3%-os rekordot. A 15 éves csúcs még az Athlon 64-es processzorokhoz köthető, melyekkel szintén nagyon futott a pirosak szekere.

Az x86-os kategóriában minden benne van az asztali PC-ktől a laptopokon át a next-gen konzolokig (Xbox Series, PS5), az utóbbiak gyorsuló gyártása a Mercury Research szerint lényeges szerepet játszott az AMD szárnyalásában. Ha viszont külön nézzük az asztali számítógépek és a notebookok piacát, negyedéves kimutatásban enyhe visszaesést (-0,8% és -0,4%) produkált az Intel javára, ami a 12. generációs Alder Lake CPU-k rajtja mellett az AMD-t erősebben sújtó készlethiánynak tudható be. Ezzel 2021 utolsó negyedévében az asztali PC-k szegmensében 16,2%-os, a laptopoknál pedig 21,6%-os részesedést birtokoltak az AMD chipek.

A szerverek piacán ugyanakkor fordul a kocka, itt az Epyc-processzorokkal nyomuló AMD negyedéves bontásban 0,5%-kal gyarapodott, éves szinten pedig 3,6%-kal nőtt a részesedése 2020-hoz képest, 10,7%-os szeletet hasítva ki a teljes tortából.

A Mercury Research kimutatása alapján 2021-ben több mint 500 millió x86-os és 29 millió ARM-processzort (ilyen például az Apple M1) szállítottak le a gyártók, ebben viszont nincsenek benne a konzolok és az IoT-eszközök.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.