Hirdetés

Csúcstechnológiás mezőgazdasági gépeket lophatott az orosz hadsereg, most be sem indulnak



|

Hiába zsákmányoltak értékes kombájnokat, a távblokkolás miatt el sem tudják indítani őket.

Hirdetés

Közel 11 hete tart a háború Ukrajnában, az ukrán külügyminisztérium pedig a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a megszállt területekről nagy mennyiségben lopja el a gabonát, tovább fokozva egy globális élelmiszerválság kialakulásának kockázatát (Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, ügyfelei között számos fejlődő országgal).

A CNN nemrég egy ezzel összecsengő jelentéssel állt elő, amely szerint az orosz haderő nem csak gabonát, de nagy értékű mezőgazdasági gépeket is ellophatott, a technológia viszont komoly fejtörést okozott a tolvajoknak.

Hirdetés

A névtelen forrásra hivatkozó cikk azt írja, hogy az orosz katonák egy melitopoli Agrotek kereskedésből lovasították meg a zömében John Deere gyártmányú felszerelést, és állítólag több, egymással rivalizáló csoport vitte véghez a rablást. A 27 db ellopott gép összértéke közel 5 millió dollár (kb. 1,8 milliárd forint) lehet, csak a kombájnok 300 ezer dollárba (107 millió forintba) kerülnek.

A beépített GPS adatai szerint az utóbbiakat Csecsenföldre, Melitopoltól 1100 km-re szállították, ám ott nem sokat tudtak kezdeni velük, a csúcstechnológia egyik előnye ugyanis, hogy a távolból is le lehet tiltani a gépeket. A kombájnok most egy Groznij mellett farmon vesztegelnek, a CNN forrásai szerint viszont az új "tulajdonosaik" már dolgoznak a védelmi rendszerük feltörésén. De ha még ebbe bele is törne a bicskájuk, alkatrészként eladva busás hasznot kaszálhatnak a gépeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.