Hirdetés

Csúnya Excel-baki miatt volt kavarodás az osztrák politikában



|

Egy alapművelettel sem sikerült megbirkóznia az egyik legnagyobb osztrák párt választási bizottságának.

Hirdetés

Valószínűleg a világ minden demokratikus- és kevésbé demokratikus országának szavazója meg van róla győződve, hogy a saját politikusainál senki sem rosszabb, ám a hétvégén egy módfelett kínos fejlemény bizonyította, hogy olykor még a sikeresebb helyeken is történhetnek furcsaságok.

A szomszédos Ausztria egyik legnagyobb pártja, a szociáldemokrata értékeket képviselő SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs) egy fontos szavazást követően hatalmasat bakizott egy szimpla Excel-művelettel, amire csak napokkal később derült fény.

Hirdetés

Június 3-án az SPÖ soron kívüli pártgyűlést tartott, melynek az egyetlen eldöntendő kérdése az volt, hogy ki legyen a párt következő vezetője: a szocdemek jobb szárnyát képviselő, keményebb menekültügyi politikát szorgalmazó Hans Peter Doskozil, vagy a markánsan baloldali nézetekért síkra szálló Andreas Babler.

A helyszíni beszámolók alapján az utóbbi kortesbeszéde jobban feltüzelte a közönséget, a voksolásból azonban mégis a Burgenland szövetségi tartomány élén álló Doskozil került ki győztesen, a mintegy 600 delegált 52,66%-ának támogatását megszerezve. Az eredményhirdetést követően annak rendje s módja szerint lezajlott az újdonsült pártvezető győzelmi szónoklata, aki később még az osztrák közszolgálati televízió (ORF) stúdiójában is mesélt a 2024-es választásokig tervezett lépéseiről.

Csakhogy egy újságíró időközben felhívta rá a figyelmet, hogy valami nem stimmel a szavazatokkal: a két jelöltre leadott voksok összege egyel kevesebbet adott ki a szükségesnél. Az SPÖ választási bizottsága ezért újraszámolta a szavazatokat, s habár sikerült is megtalálniuk a tékozló (egyébként érvénytelen) voksot, a folyamat során arra is fény derült, hogy véletlenül felcserélték a jelölteket, vagyis valójában Babler kapott 52,66%-os többséget, és nem az addigra már két napja vezetőként ünnepelt Doskozil.

A kínos bakit maga Michaela Grubesa, az SPÖ választási bizottságának elnöke jelentette be, aki az "Excel táblázatba való átvitel során" bekövetkezett hibával magyarázta a történteket. A kabaréba illő történetnek nemcsak Ausztriában, de a nemzetközi sajtóban is híre ment, a voksokat pedig végül harmadszor is újra kellett számlálni, mivel a vesztesből lett győztes Babler - az előzmények fényében érthető okokból - csak így volt hajlandó elfogadni az eredményt.

Az Excel-fiaskó következményeként Hans Peter Doskozil bejelentette, hogy végleg felhagy az állami szintű politikával, a választási bizottság elnöke pedig lemondott a posztjáról. Az SPÖ számára ugyanakkor még hátravan az igazi pokoljárás, a politikai ellenlábasok és a mémek hadát gyártó szavazók ugyanis most egymás után kérdőjelezik meg a párt vezető képességét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.