Hirdetés

Lelőtték a sötét internet kedvenc szerverét



|

A hackerek által tönkretett 7600 oldal nem is visszaállítható pontosan a dark web működési módja miatt. A szervergazda nem is indítja újra a szolgáltatást, elege lett a dologból.

Hirdetés

A dark web, azaz a sötét internet mibenlétéről többször is írtunk már - ez az internetnek az a része, amely nem jelenik meg a hagyományos keresők számára, sőt a legtöbb része hagyományos böngészővel nem is elérhető. Sokféle okból költöznek oldalak a sötét oldalra - vannak, amelyek illegális tevékenységet végeznek, illetve tiltott tartalmakat mutatnak be, de vannak esetek, amikor pont a szólásszabadságot támogatják olyan felhasználók számára, akik a helyi szabályozások, politikai rendszerek miatt hagyományos internetes módszerekkel nem tudnának bizonyos témákat megvitatni.

Hirdetés

A dark web alapjául szolgáló WebTOR protokollt jó ideje próbálja feltörni sok mindenki hatóságoktól kormányszervekig, de mind ez idáig sikertelenül. Az ilyen oldalak és szolgáltatások elnémításának egyetlen módja az, ha valaki megtalálja azokat a szervereket, amelyekről kiszolgálják ezeket, és itt kezd törlésbe (a titkosított adatokat ugyanis még innen sem lehet kiolvasni).

Pont ez történt most a Daniel's Hosting (DH) nevű szerverrel, amely a legnagyobb ingyenes dark web tárhelyszolgáltató volt. A szolgáltatás mögött álló német szoftverfejlesztő, Daniel Winzen szerint március 10-én hajnalban jutott be valaki a szerverre, ahol a backend adatbázisokhoz fért hozzá, és törölte is mindet azon nyomban. A fejlesztő csak később, délelőtt fedezte fel a betörést, de akkor már nem tudott mit tenni a közel 7600 dark web oldal visszaállítása érdekében, a sötét internet egyik íratlan szabálya ugyanis éppen az, hogy a kutakodók és lehallgatók ellehetetlenítése érdekében az oldalak adatbázisairól nem készül biztonsági másolat.

Mindenesetre, mivel Winzen elmondása szerint ezt a szervert csupán hobbiból üzemeltette, most döntött úgy, hogy a támadás hatására nem is indítja újra a szolgáltatást. Nem ez volt ugyanis az első betörés, 2018 novemberében egyszer már történt hasonló, akkor 6800 oldalt törölt egy ismeretlen. Ennek ellenére akkor újraindult minden és a felhasználók is bizalmat szavaztak neki, a DH pedig akkor vált a legnépszerűbb ingyenes dark web szolgáltatóvá, amikor az addig "piacvezető" Freedom Hosting II szervert az Anonymous csoporthoz köthető hackerek lekapcsolták.

Ha valaki ezután szeretne dark webes oldalakat ingyenes szervereken tárolni, Winzen a Freedom Hosting Reloaded, az Ablative Hosting, a OneHost és az IBHost szolgáltatásokat javasolja. A mostani hackertámadást pedig annak tulajdonítja, hogy egyre több kritika érte a szigorú moderációs alapelvei miatt. Hiába arról szól ugyanis a dark web, hogy ott "mindent lehet", a DH oldalain a szervergazda folyamatosan igyekezett eltüntetni olyan oldalakat, amelyen például bántalmazással vagy egyéb káros tevékenységekkel kapcsolatos tartalom fordult elő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.