Hirdetés

Egyre népszerűbb az internet sötét oldala



|

Már az észak-amerikaiak közel harmada is használja a Dark Webet, amely minden veszélye ellenére pont az internet hőskorának szabadságát hozza vissza sokak számára. Veszélyes helyből lassan biztonságos szigetté válik a Sötét Internet.

Hirdetés

A Sötét Internet, vagy eredeti nevén Dark Web egyre többször szerepel a hírekben, és a legtöbb esetben még mindig negatív előjellel. Drogok, illegális képek és videók kiskorúakról, pénzmosás, bérgyilkosok - az ilyen címekkel bármikor el lehet adni egy cikket, és tény, hogy a Dark Web természete okán ezeknek a területeknek is valamilyen szinten táptalajt ad, viszont egyáltalán nem csak ennyiről van szó. Egy friss kutatás szerint az Észak-Amerikában élők több mint 30 százaléka akár napi szinten is használta a darknetet, és ez már azért megkérdőjelezi, hogy mindenki kábítószerért és bérelhető fejvadászokárt mászkál-e le az internet feltérképezetlen bugyraiba. De akkor vajon miért, és mit jelent ez a világháló jövőjére nézve?

Hirdetés

A Háló sötét oldala

Először gyorsan tisztázzuk, mit is jelent a Dark Web, hátha valaki egy megtermett kő alatt töltötte az elmúlt 10-15 évet. Sötét Internetnek általánosságban a világháló azon részét értjük, amelyet az eléréséhez szükséges technológiák és titkosítási eljárások miatt nem látnak a keresőszolgáltatások, és nem is elérhetők hagyományos böngészővel. Ha egy ilyen oldalt szeretnénk megnyitni, egy speciális böngészőre lesz szükségünk, amely kezeli WebTOR nevű hálózatot, amelyben html helyett .onion kiterjesztéssel találjuk meg a weboldalakat. Ehhez általában a Tor Browsert szokták használni, amely kinézetre szinte teljesen megegyezik a Mozilla Firefoxszal, hiszen alapvetően ugyanarra a böngészőre épül, csak épp más elérési motort használ.

A Dark Web az itt használt titkosítási megoldások miatt persze jóval fapadosabb felhasználói élményt ad, mint amikor normál weboldalakat böngészünk. A megtekinthető tartalmak gyakran olyan sebességgel érkeznek, mintha visszaestünk volna az internet hőskorába, a betárcsázós modemek világába. Épp ezért itt nem is találunk 4K-ban streamelhető videókat, azonnal elinduló multimédiás tartalmakat, online játékokat. A WebTOR alatt nézhető oldalak puritán kinézettel, gyorsan átlátható felépítéssel bírnak, még mindig a szöveges megjelenítés az elsődleges, ritkás képi "aláfestéssel". Ugyan találunk kifejezetten Sötét Interneten működő keresőket, de ezek szintén nagyon lassan hoznak eredményeket, mivel itt sok esetben nincsenek fix webcímek, sőt legtöbbször "mesélő URL-ek" sem, egy népszerű oldal is simán használhatja a jkh699T2111ZGizg8o47gcsdo.onion címet, ami ráadásul esélyesen két hét vagy két hónap múlva már nem is lesz ugyanaz.

Szólásszabadság a föld alatt

A fenti okok miatt a Dark Web valóban felépített egy olyan megítélést, amely nem feltétlenül pozitív, hiszen ide teljes anonimitásban gyűlhettek különféle, elítélhető nézetű vagy viselkedésű felhasználók a pedofiloktól a kábítószerkereskedőkig, ráadásul úgy, hogy tevékenységüket, pontos személyazonosságukat nem lehet felderíteni, és mivel a kapcsolódó pénzügyek is valamilyen kriptovalutában működnek, a tranzakciókat sem lehet nyomon követni. Kicsit több mint két éve mi is negyed órán belül találtunk mindent, amit csak a legsötétebb gengszerfilmekben el lehet képzelni, de azóta változnak az idők. Viszont mostanában láthatóan a Dark Web saját közössége kezdett tisztogatásba, a felnőtt képekre, videókra, valamint beszélgetős fórumokra szakosodott oldalak például egymás után lépnek be a pedofília és kapcsolódó, elítélendő tevékenységek elleni "szövetségbe". Persze az illegális tevékenységeket nem lehet teljesen kiirtani, de a különféle felmérések alapján úgy tűnik, egyre többen teljesen más okból töltenek időt a hagyományos internet undergroundjában.

A Dark Web-használók egy csoportja már eddig is azért választotta ezt a titkos hálózati formát, mert szólásszabadságot és a személyes adatok védelmét kínálta. Ezek jellemzően olyan országok lakói voltak, ahol a hagyományos webes formában nem lehetett bizonyos (főleg politikai) témákról beszélgetni, szerveződni. A diktatórikus államok lakóinak gyakran csak ez a lehetőség áll rendelkezésére ahhoz, hogy másként gondolkodó eszméiket kifejtsék, vagy ilyenekről olvassanak, sőt egyesek csak itt tudnak cenzúra nélkül tájékozódni a külvilág eseményeiről.

Épp ezért is furcsa, hogy a jelenlegi statisztikák szerint a Dark Web felhasználóinak legnagyobb hányada 2019-ben már az észak-amerikaiak közül került ki: 26 százalékuk naponta, míg további 7 százalék hetente legalább egyszer felmegy (vagy le? szemtantikai útvesztőbe kerültem) a Sötét Internetre. A PreciseSecurity felmérése alapján a Dark Web második legnépszerűbb területe Latin-Amerika, az itt élők 21 százaléka használja naponta és 13 százalékuk hetente. Európa a harmadik helyen áll, napi szinten az öreg kontinens lakóinak 17 százaléka lép be, míg hetente még 11 százalék csatlakozik.

Főleg az észak-amerikai és európai számok meglepőek, hiszen szoros politikai értelemben nem diktatúrák jellemzik ezeket a területeket. Az anonim felmérés viszont arra mutat rá, hogy egyre többen azért inkább a Sötét Interneten töltenek időt, mert egyre jobban féltik személyes adataik biztonságát az internetes nagyvállalatoktól, távközlési szolgáltatóktól. A kérdőívre válaszolók 40 százaléka az online anonimitást tartotta a legfontosabb oknak, míg 26 százalék azért használta a Dark Webet, hogy helyi tiltások nélkül férhessen hozzá tartalmakhoz. Amerikában az egyfajta második hidegháborút jelentő adatpara is sokakat befolyásol: a megkérdezettek 25 százaléka azért nem hagyományos interneten garázdálkodik, mert attól tart, hogy külföldi kormányok vagy egyéb szervezetek élnek vissza az adataival - de természetesen a saját országuk kormányától, illetve az internetes vállalatoktól is sokan féltik az adataikat, 38 százalék jelölte meg ezt az opciót.

Mellesleg azok, akik nem használják a Dark Webet, nem feltétlenül azért nem teszik, mert nem is akarják. A válaszadók fele nyilatkozta azt, hogy nem ért a Tor böngésző vagy a Dark Web egyéb részeinek használatához és ez tartja vissza, és csak a Sötét Internetet elkerülők 45 százaléka állította, hogy azért nem lép be oda, mert nincs rá oka.

Ti használjátok a Dark Webet? Ha igen, milyen gyakran? És mik a tapasztalataitok akár a sebesség, a szolgáltatások, vagy épp az elérhető tartalmak tekintetében? Beszélgessünk róla a hozzászólások között!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.