Hirdetés

Degeszre kereste magát az Nvidia, jó hírük van a készlethiány kapcsán



|

A vállalat legutóbbi pénzügyi beszámolója alapján már el is kezdődhetett az enyhülés.

Hirdetés

Manapság mindenképp megéri chipekben utazni, hiszen a koronavírussal beállt chiphiány miatt az iparág összes szereplőjénél dübörög a biznisz. Az AMD nyeresége tavaly történelmi csúcsot döntött, az Intel teljesítménye még az elemzői várakozásokat is felülmúlta, most pedig az Nvidia győzelmi jelentése van soron.

A videokártyáktól a szuperszámítógépeken át a mesterséges intelligenciáig számos területen nyomuló zöldek nemrég tartották meg a negyedéves pénzügyi beszámolójukat, ahol nem csak a befektetőknek szolgáltak jó hírekkel, de azoknak is, akik már nagyon szeretnének emberi áron GPU-hoz jutni.

Hirdetés

A most zárult pénzügyi negyedév során az Nvidia 7,64 milliárd dolláros bevételt ért el, ami az előző év azonos időszakához képest 53%-os növekedést jelentett. A játékokhoz kapcsolódó termékek 3,42 milliárd dollárt tettek ki ebből, ami pedig 37%-os növekedés, vagyis a zöldek remekül profitálnak a videokártyák évek óta tartó drágaságából.

A készlethiány kapcsán viszont Jensen Huang, a vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy az előző negyedév során már elkezdődött az enyhülés, 2022 második felére pedig "jelentős" javulásra számítanak. Ez összhangban van a cég pénzügyi igazgatójának véleményével, aki korábban szintén ugyanekkorra jósolta az előrelépést. Nagy kérdés viszont, hogy vajon lesz-e akkora ez az enyhülés, hogy a vásárlók is megérezzék a hatását, avagy csak az Nvidia logisztikusai örülhetnek majd a rövidebb beszállítói határidőknek.

A videokártyák elérhetőségének kapcsán további biztató jel, hogy a zöldek az utolsó negyedévben mindössze 24 millió dollárnyi bevételt szereztek a kifejezetten kriptobányászatra szánt hardverek eladásából, miközben az év többi részében 526 millió dollárt hajtott ez a kategória. A fékezés erősen csökkenő keresletről árulkodik, ami hatással lehet a normál GPU-k készleteire is, mivel a bányászok rengeteg videokártyát "stoppolnak le" maguknak.

Az Nvidia 61%-al növelte a bevételeit a teljes pénzügyi évben, ami 26,9 milliárd dollárt jelentett. A beszámolón szóba került a brit Arm megvásárlásának kútba esése is, melynek kapcsán Huang úgy nyilatkozott, hogy több mint egy éven át keményen dolgoztak rajta, de egyszerűen nem tudták leküzdeni az iparág és a szabályozó hatóságok ellenállását.

Végezetül pedig az Nvidia egy partnerséget is bejelentett az indiai Tata Motors szárnyai alá tartozó Jaguar Land Rover csoporttal. Az egyezség révén 2025-től a zöldek által kidolgozott automatizált vezetési, biztonsági és MI-alapú technológiák kerülnek a Jaguarokba és a Land Roverekbe.

"A következő generációs autók az autóipart az egyik legnagyobb és legfejlettebb technológiai iparággá fogják átalakítani. A szoftveresen definiált, programozható autók flottái új funkciókat és szolgáltatásokat kínálnak majd a járművek élettartama alatt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Jaguar Land Roverrel együttműködve újragondolhatjuk a közlekedés jövőjét, és létrehozhatjuk a legfejlettebb autókat."

- mondta Jensen Huang az autóipari üzletről. Nem az Nvidia az egyetlen chipipari szereplő, amely igyekszik kihasítani a részét az autózás átalakulásából, hiszen a Snapdragon processzorok mögött álló Qualcomm szintén nagy erőkkel nyomul a piacon, már a Ferrarit is megnyerve magának.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.