Hirdetés

Direkt kínozzuk magunkat a közösségi oldalakkal



|

Egy felmérés szerint tudjuk, hogy a közösségi oldalak túlzott használata káros ránk nézve, de ez minket nem érdekel.

Hirdetés

Az életünk egyre jelentősebb részét töltjük azzal, hogy az okostelefonunkon (esetleg a PC-n vagy a tableten) a Facebookhoz és a Twitterhez hasonló közösségi oldalakat, valamint az üzenetküldőket bámuljuk. Az elmúlt évek számtalan tanulmánya világított már rá arra, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a túlzó használata igen negatív hatásokat gyakorol az életünk és lelki állapotunk minőségére. Ehhez kapcsolódott egy friss kínai tanulmány is. 

Hirdetés

A Kantar Kínában végezte el a legutóbbi kutatását, amelyben arra jutott, hogy a közösségi oldalak felhasználóinak 90 százaléka van tisztában azzal, hogy a túlzott használat komoly gondokat okozhat, mint például a látás romlása, rosszabb és kevesebb alvás, illetve a magánszféra megsemmisülése. 

A régióban a 20-as éveiben járó emberek körében a legnépszerűbb a közösségi média, ugyanakkor ez a korcsoport tudja a legjobban, hogy minek teszi ki magát a túlzó használattal. Ennek ellenére a veszélyek nem érdeklik őket. Persze azért tesznek bizonyos korlátozásokat, például néhányan letiltanak olyan értesítéseket, amelyeket hallva és látva azonnal egyből mobiloznának. 

Miközben a kínai nagy tűzfal szűri az olyan óriásokat, mint a Facebook, a Twitter vagy a WhatsApp, helyi alternatíva bőven akad - a Weibo például 340 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, többel, mint a Twitter összesen. A WeChat (a WhatsApp alternatívája) 900 millió havi aktív felhasználóval bír. 

Természetesen nem csak a kínaiakat érintik ezek a problémák, a világ összes táján foglalkoznak kutatóintézetek a modern kor ezen problémáival. 

Tudtátok például, hogy a sok facebookozástól magányosak lesztek, vagy, hogy a tabletező gyerekek kevesebbet alszanak, a fiatalok lelki világát pedig rombolja az Instagram és a Snapchat? A magyar felnőttek pedig evés közben sem tudják letenni az okostelefont

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.