Hirdetés

Döbbenetes, hogy mennyire nem tartják az értéküket az okostelefonok



|

Egy használt mobilokkal foglalkozó brit cég megdöbbentő eredményekre jutott: a készülékek többsége egyetlen év alatt szinte értéktelenné válik.

Hirdetés

Az 1000 eurós zászlóshajók korában joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mekkora valódi értéket képviselnek ezek a készülékek? Egyszerűen csak túlárazottak vagy akár évekkel később is jó befektetésnek érezzük őket? Jogosan kerül egy iPhone több mint 400 000 forintba, esetleg a Xiaominak van igaza, és nincs olyan technológia, ami indokolttá tenné, hogy 200 000 forintnál drágább legyen egy okostelefon? Mindez azért is fontos, mert az új okostelefont vásárlók többsége a régi készülékének eladása után befolyt összeget is befekteti a következő vásárlásába. De vajon mennyit érnek a mai okostelefonok használtan?

Hirdetés

Erre a kérdésre kereste a választ a brit MusicMacpie, ami használt okostelefonokkal foglalkozik. Az eredmények megdöbbentőek. 

Az elemzések szerint az értéküket a legjobban az Apple készülékei tartják meg, átlagosan 45 százalékot veszítenek az első évben. A Samsung okostelefonok a második legjobban értékálló termékek, de már 62 százalékot veszítenek egy év alatt. A Google, az LG, a Huawei és az HTC készülékei a megjelenés után egyetlen évvel az értékük 80-85 százalékát veszítik el, még a zászlóshajók is. A OnePlus készülékei tartják a legkevésbé az értéküket - sokkoló, de egy év alatt 97 százalékot veszítenek átlagosan. 

A legértékállóbb modell jelenleg az iPhone X, ami csupán 32 százalékot veszít egy év alatt. A következő három modell is iPhone a listán, átlagosan 44 százalékos veszteséggel. A Samsung Galaxy S8 (és Galaxy S8+) a maga 58 százalékos mínuszával a legértéktartóbb androidos készülék a világon. A legrosszabbul a Huawei és az HTC, valamint a Google mobiljai szerepelnek. 

A brit vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan milyen adatokat használt fel az eredményekhez, de minden bizonnyal a használt eszközök felvásárlási áraival dolgozott. A kritikusok szerint ez valamivel alacsonyabb, mint amennyiért apróhirdetési oldalakon el lehet adni az egyes eszközöket. Általánosságban azonban még így is remek képest fest a jelentés arról, hogy mennyire nem tartják az értéküket ezek a modern készülékek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.