Hirdetés

Dögös és minden korábbi modellnél gyorsabb az új Tesla



|

Bemutatkozott a Tesla Model S Plaid, amivel a Elon Musk egyszer és mindenkorra be akarja bizonyítani az elektromos autók létjogosultságát.

Hirdetés

Elon Musk nevével főleg a kriptovaluták árfolyamának rángatása miatt találkozunk a híroldalak hasábjain, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy továbbra is ő, pontosabban a cége az egyik legfontosabb szereplője az elektromos autók rendkívüli tempóban fejlődő piacának. A Tesla a napokban végre bepótolta a korábbra ígért sajtóeseményét és rögtön be is jelentette a legújabb járművét.

A Tesla technokirálya kaliforniai gyárában leplezte le a Tesla Model S Plaid névre keresztelt modellt, amely elődjéhez képest számos újítással rendelkezik majd: az akkumulátor új dizájnt kapott, fejlettebb a hőpumpa, illetve az autó ellenállástényezője 0.208-ra javult.

Hirdetés

A teljesítményre sem lehet panasz, ugyanis az 1020 lóerős Model S Plaid 1,99 másodperc alatt gyors fel nulláról 60 mérföldes sebességre és 390 mérföldet  (kb 627 km) tud megtenni egy teljes feltöltéssel. Musk szerint ez mind a gyár, mind pedig az elektromos autóipar számára hatalmas előrelépés:

"Már kilenc éve, hogy piacra került az első Model S, ami az első autó volt, amit itt Fremontban gyártottunk és szerintem a Plaiddel sikerült teljesen új szintre emelnünk. Néhányan talán tudjátok, hogy az üzleti tervünket az Űrgolyhókból loptuk és ezzel "pléd" sebességre kapcsoltunk. Szóval, miért is csináltunk egy ennyire gyors autót? Szerintem a fenntartható energia jövője érdekében kulcsfontosságú megmutatni, hogy az elektromos autók a legjobbak minden tekintetben. Világosnak kell lennie, hogy a tiszta energiával működő autók ugyanúgy lehetnek a leggyorsabbak, legbiztonságosabbak és a legmenőbbek a létező összes szempontból."

Az autó már ugyan megvásárolható 130 ezer dolláros indulóáron, de ne számítson rá senki, hogy egyhamar hozzá fog jutni: első körben 25 vevő veheti át a sajátját, aztán elkezdenek hetente több száz darabot legyártani, majd pedig tovább skálázzák a gyártást heti több ezer darabra a következő negyedévben.

Érdemes megjegyezni, hogy a korábbi tervekben szerepelt még egy Plaid+ modell is, amiről végül azért mondott le Musk, mert annyira jól sikerült az alapverzió, hogy okafogyottá vált piacra dobni a 800 kilométeresnél is nagyobb hatótávot igénylő, drágább kiszerelést.

Az S, X, Y és 3-as modellekhez csatlakozó S Plaid szórakoztató központját külön méltatta Musk, a PlayStation 5-höz hasonlítva azt. Hogy erre ekkora hangsúlyt fektet a gyártó, az cseppet sem meglepő, hiszen hosszú távon az a cél, hogy míg az önmagát vezetni képes jármű eljut A-pontból B-be, addig az utasa kellemesen ki tudjon kapcsolódni az internetet böngészve, zenét hallgatva, filmet nézve, vagy valamilyen játékot játszva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.